Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Další medvěd na Slovensku kousek od lidí: Ve městě Svit viděli šelmu přímo na chodníku!

Autor: hpe - 
24. dubna 2024
22:22

Divoká šelma byla v pondělí 22. dubna okolo 16. hodiny spatřena v okolí obce Svit na Slovensku. Místní úřad občany důrazně varoval před pohybem v rizikových oblastech. Medvěd hnědý se k lidským příbytkům může přibližovat ve snaze získat potravu. Za posledních několik dní došlo ke střetu člověka s medvědem na území země už dvakrát. 

Přítomnost medvěda nahlásil občan obce okolo čtvrté hodiny odpoledne. Zvíře se mělo pohybovat na cyklistickém chodníku u křižovatky ulic Hviezdoslavova a Štefánikova. Na místo byl ihned přivolán zásahový tým a posléze byly také nasazeny hlídky. Nicméně šelma se objevila ještě jednou. „V čase kolem 20:15. došlo v lokalitě u městského hřbitova ke střetu občana s medvědem. Dotyčné osobě se podařilo přelézt plot hřbitova a z toho důvodu nedošlo k přímému kontaktu a zranění osoby,“ uvedla obec Svit na svých stránkách.. 

Naposledy bylo zvíře spatřeno následující den v šest hodin ráno. Obec o incidentu bezprostředně informovala a prosila o obezřetnost. „Vyzýváme občany, aby zvážili zdržování se v blízkosti zveřejněných lokalit a byli maximálně opatrní. Zároveň vyzýváme obyvatele města, aby upozornili i své starší rodinné příslušníky, kteří nemají možnost vyhledávání si informací na internetu o výskytu medvědů ve zmíněné lokalitě.“

Spolu s varováním vydala obec také návod, jak se střetu s medvědem vyhnout a také, jak se zachovat v případě útoku. Zvíře by do blízkosti lidských obydlí mohly přilákat například odpadky obsahující jídlo. „Upozorňujeme občany města na správné nakládání s komunálním odpadem a bioodpadem, protože nezabezpečený a snadno dostupný odpad obsahující zbytky jídla představuje pro medvěda jednoduchý zdroj obživy,” stálo ve zprávě. Den předtím došlo k napadení člověka medvědem v obci Povina. 

Video  Medvěd napadl hasiče Tomáše. (21.4.2024)  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi