Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Americká pomoc může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale nezajistí, tvrdí média

Autor: ČTK, swp - 
24. dubna 2024
20:22

Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.

„Ukrajině to dává perspektivu, že bude s to tento rok pokračovat ve válce,“ míní Michael Clarke, který vyučuje válečná studia na londýnské King’s College. „Někdy je to ve válce tak, že se v ní prostě musíte dokázat udržet. Musíte předejít tomu, abyste byli převálcováni,“uvedl Clarke.

Také podle ředitele britského institutu RUSI Matthewa Savilla umožní americká podpora „patrně pouze stabilizovat ukrajinské pozice v tomto roce a začít přípravy na ukrajinské operace v roce 2025“.

Balík počítající s pomocí pro Ukrajinu v sobotu po měsících průtahů schválila americká Sněmovna reprezentantů a v noci na dnešek ho odhlasoval Senát. Dnes příslušný zákon podepsal prezident Joe Biden.

Otázkou je, za jak dlouho se nové zbraně, které Ukrajina díky americké podpoře získá, dostanou na frontu. Podle poslance Davyda Arachamiji z ukrajinské vládnoucí strany Sluha národa by první dodávky mohly na Ukrajinu dorazit už začátkem příštího týdne. Opoziční zákonodárce Vadym Ivčenko se naopak domnívá, že kvůli logistickým a byrokratickým překážkám by se doručení pomoci mohlo protáhnout o dva nebo tři měsíce a že může trvat ještě déle, než se zbraně ocitnou na frontě.

 

Podle AP by ale rozdíl na frontě mohl být znát už v následujících dnech. Ukrajina se totiž díky vyhlídce dodávek nebude muset zdráhat uvolnit ze svých arzenálů dělostřeleckou munici, se kterou nyní šetří. Právě dělostřelecká munice je klíčová pro to, aby Ukrajina zastavila postup ruských vojsk. Vedle ní země potřebuje také protiletadlové střely, aby mohla ochránit civilní obyvatelstvo i infrastrukturu.

Podrobnosti o chystaných dodávkách jsou utajované a není zaručeno, že zbraně, které dorazí na Ukrajinu jako první, jsou ty, které země potřebuje v tuto chvíli nejvíce. Arachamija v této souvislosti podotýká, že ani taková vojenská velmoc jako USA nemá dostatečné zásoby všeho potřebného. „Logika za první várkou byla taková - USA zjistí, jaké jsou naše největší priority, a pak se podívají, co mají ve skladech. A ne vždy se to shoduje,“ podotkl poslanec.

Válka Rusko vs. Ukrajina
8:04
Dnes

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes informovala, že v noci na dnešek sestřelila všech 13 bezpilotních letounů, které nad Ukrajinu vyslalo Rusko.

Pět z nich zlikvidovala v Dněpropetrovské oblasti, uvedl její šéf Serhij Lysak. Trosky sestřelených letounů zasáhly blíže neurčený objekt kritické infrastruktury a tři soukromé domy. Zranění utrpěli dva lidé. Jsou ve středně těžkém stavu.

8:00
Dnes

Čtyři lidé v noci na dnešek utrpěli zranění při ruském dronovém útoku na ukrajinský Charkov, informují ukrajinská média. Mezi zraněnými je jedno dítě. Ruská armáda útočila také na Dněpropetrovskou oblast, odkud jsou hlášeni dva zranění.

Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova vznikly ve druhém největším ukrajinském městě tři požáry, největší byl ve skladištích. Uvedl, že zasaženy byly samé civilní cíle. V nemocnici skončili dva lidé, další dva zraněné záchranáři ošetřili na místě.

Moskva tvrdí, že se nezaměřuje na civilní cíle, v Charkově a okolí však podle tamních úřadů pravidelně útočí na civilní infrastrukturu. V poslední době se intenzita útoků zesílila, silně poškodily energetickou infrastrukturu. Tento region leží u hranic s Ruskem.

22:06
3. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme, že sledujete naše online zpravodajství. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc. 

Jeho kolega Ivčenko se domnívá, že hlavním úkolem Ukrajiny pro tuto chvíli je udržet pozice, než v polovině léta dorazí hlavní objem přislíbené pomoci. Poté se Ukrajina může začít soustředit na to, aby získala zpět území, o něž nedávno přišla v Doněcké oblasti na východě země. Na konci léta by se podle něj mohla pokusit o protiofenzivu.

Někteří experti však pochybují, že Ukrajina v nejbližší době dokáže uskutečnit protiofenzivu, byť i v malém rozsahu. Stejně tak Rusko je podle analytiků po dvou letech válčení vyčerpáno a nemusí být s to do příštího roku uskutečnit ofenzivu, která by vedla k zásadnějším strategickým ziskům.

Video se připravuje ...
Další videa