Lékař podezřelý útvar vyšetřil a doporučil jeho odstranění laserem proto, aby jizva na obličeji byla co nejmenší. A skutečně, po kožním defektu zbyla jen nepatrná jizvička.

Jenže za nějaký čas se problém objevil znovu ještě dvakrát a znaménko se opět odstraňovalo laserem. Problém je ovšem v tom, že po odlaserování se nedá zjistit, jestli bylo znaménko zhoubné nebo ne.

Jizva od ucha k bradě

Když se pigmentový projev na stejném místě na obličeji objevil počtvrté, navštívila Jana jiného dermatologa. Ten doporučil chirurgické odstranění s následným histologickým vyšetřením, protože měl podezření na zhoubný melanom, tedy rakovinu kůže.

„Dostala jsem se k paní profesorce Arenbergerové do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ta mi domluvila odstranění znaménka na plastické chirurgii a histologickým vyšetřením se zjistilo, že opravdu šlo o zhoubný nádor,“ vysvětluje mladá žena s tím, že po zákroku má sice velkou jizvu, ale díky šikovnosti operatérů není tak patrná.

Měla velké štěstí

Paní Jana měla velké štěstí v neštěstí, protože zhoubný nádor, který byl několikrát jen přelaserován, byl ohraničený a dal se dokonale odstranit. „Paní Jana tak nemusela podstupovat žádnou následnou léčbu, ale musí ke mně chodit na pravidelné kontroly,“ usmívá se nad šťastným konce příběhu nebezpečného melanomu dermatoložka Monika Arenbergerová.

 I malá skvrnka může zabíjet

Pokud někdo zanedbává prevenci a nechodí na kontrolu znamének, může se mu to pekelně vymstít. Málokdo má takové štěstí jako paní Jana, protože melanom v pozdějším stádiu se sice dá léčit, ale léčba je náročná, jako každá onkologická léčba.

Zajděte do Stanu proti melanomu

Uplynulé pondělí a úterý měli občané Prahy a okolí možnost nechat si vyšetřit znaménka na Václavském náměstí ve Stanu proti melanomu. Stan mohou lidé navštívit také v pondělí 29. dubna v Brně na náměstí Svobody a 30. dubna v Shopping parku Avion v Ostravě.

Podle známého dermatologa profesora Petra Arenbergera by akci měli navštívit především tyto osoby:

 s nízkým fototypem (rusovlasí, blonďáci se světlou pletí)

 s větším množstvím mateřských/pigmentových znamének

 s kožní rakovinou v rodině

 se znaménkem, které se mění nebo je nové

 s vřídkem na kůži, který se do 3 měsíců nezhojil

Prevence rakoviny kůže

S prevencí je potřeba začít v okamžiku, kdy se objeví první jarní slunce. Znamená to důsledně používat ochranné opalovací prostředky, a to zejména v případě, trávíme-li dovolenou u moře.

Vždyť pokud se spálíme, riziko rakoviny kůže se několikanásobně zvyšuje. A také platí, že bychom si měli nechat jednou ročně znaménka kompletně vyšetřit.

Při těchto preventivních kontrolách se dá zachytit nádorové onemocnění v raném stádiu, kdy je dobře léčitelné.

Víte, že…

… v minulých ročnících prošlo Stany více než 60 tisíc osob a bylo diagnostikováno přes 800 melanomů?

…. až 600 Čechů na nějakou formu rakoviny kůže ročně zemře?

 

Video
Video se připravuje ...

Dermatoložka varuje: Podezřelá znaménka si nenechávejte odstranit laserem. Co s nimi dělat? Bára Holá

Fotogalerie
4 fotografie