„Dne 24. dubna 2024 došlo k zahájení trestního stíhání dvou fyzických osob (příslušníků bezpečnostních sborů) pro jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin výtržnictví spáchaný dílem samostatně, dílem ve spolupachatelství,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala pro Blesk. Policista má navíc na krku těžké ublížení na zdraví. „S ohledem na skutečnost, že ve věci nadále probíhá přípravné řízení trestní, není možné k věci poskytovat podrobnější informace," dodal Cimbala.

Video
Video se připravuje ...

Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS Blesk Zprávy

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová to Blesku potvrdila: „Mohu potvrdit, že policista je obviněn z přečinu výtržnictví a zločinu těžkého ublížení na zdraví a policistka je obviněna z přečinu výtržnictví. V případě prokázání viny hrozí policistovi až desetiletý trest odnětí svobody a policistce až dvouletý trest odnětí svobody. To je vše, co mohu v tuto chvíli k případu sdělit,“ uvedla.

Policejní mluvčí Jan Daněk ve čtvrtek dopoledne Blesku řekl, že zatím o obvinění nemá informace a že policie čeká na závěry GIBS. Odpoledne už bylo jasněji. „Vzhledem k tomu, že GIBS zahájila trestní stíhání i s policistkou, její nadřízený nyní povede řízení, jehož výsledkem může být zproštění výkonu služby. Tedy stejně jako u policisty, který již zproštěn byl. Po seznámení se se spisem bude následně rozhodováno o jejich propuštění,“ uvedl.

Policista a jeho přítelkyně řádili v noci na 17. únor v baru na pražském Smíchově, video, které Blesk.cz zveřejnil, je pak zachytilo, jak muž před barem v Nádražní ulici za vlasy vláčí 19letou dívku, která se nebrání, jeho přítelkyně, taktéž policistka, mu pomáhá ji zakleknout. Muž tehdy nadýchal 2,6 promile, jeho přítelkyně 1,6 promile, podle serveru Novinky.cz zmíněná dívka utrpěla zlomeninu kotníku.

Policista se odvolal

Policistovi hrozí až deset let vězení, byl už zproštěn výkonu služby. To znamená, že nepracuje a dostává polovinu platu, proti tomu se ale odvolal. „Odvolání se týká povinnosti dosažitelnosti (povinnost zdržovat se v blízkosti bydliště – pozn. red.), kterou služební funkcionář nařídil,“ řekl Radiožurnálu mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Odvolání nemá odkladný účinek, policista se tak zatím nesmí vzdalovat od domu. 

Fotogalerie
11 fotografií