Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Maláčová v Blesku: Vláda umí jen ždímat zaměstnance. Měla by zvýšit mzdy!

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, jos - 
25. dubna 2024
14:55

Důchodová reforma – poslanci i odborníci napříč politickým spektrem se shodují v jedné věci: reformu nutně potřebujeme. Tam však vzájemná shoda končí a ani po dvaceti letech diskuzí Česko nemá konsenzuálně přijatou reformu penzí. Hnutí ANO zrušilo jednání s koaličními partnery a prezidentem. Má údajně vlastní návrh, který chce ale zveřejnit až za rok a půl. Stala se budoucnost seniorů rukojmím politického přetahování? Jak zajistit udržitelnost důchodového systému Česka? Nejen na to se v Epicentru Blesk Zpráv ptala Pavlína Horáková poradkyně ČMKOS a bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (SOCDEM).

Jana Maláčová dlouhodobě kritizuje zvyšování věku odchodu do důchodu, které navrhuje současný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).  „Já si myslím, že bychom tržní hospodářství v Česku měli opečovávat. Teď se ukazuje, že jediné, co vláda ekonomicky umí, tak je ještě víc ždímat zaměstnance. Ono už je to vidět na tom věku odchodu do důchodu,“ uvedla Jana Maláčová. 

Podle ní existují i jiné cesty, jak zavést společenskou solidaritu. „U nás nejsou téměř žádné majetkové daně, velký byznys téměř nic neplatí. Ukázalo se na windfall tax, že velký byznys, když potřebuje pomoc, tak tu pomoc od státu dostane. Ale když má přispět v době, kdy má rekordní zisky, tak se z toho vykroutí,“ naznačila Maláčová, kde by na důchody hledala zdroje.

Vyšší mzdy by podle bývalé ministryně práce vyřešily i další problémy. „Když se nám zvednou o třetinu, tak nám stoupne i sociální pojištění o třetinu. My v tuhle chvíli máme minus 70 miliard, to znamená, že bychom byli najednou v plusu. To jsou všechno věci, které kdyby vláda chtěla, tak může udělat a nemusí zase ždímat zaměstnance,“ vysvětlila.

„Kompletně jsme se sekli“

Exministryně se také vrátila k tomu, jakou chybu ona a její tým udělali. „Když jsem v roce 2019 připravovala zprávu o vývoji důchodového systému, tak jsme se kompletně sekli. Ne proto, že jsme nevěděli, co děláme, ale protože jsme nevěděli, že přijde covid a válka na Ukrajině,“ přiznala Maláčová.

Připomněla také, že pandemie koronaviru si vyžádala spoustu úmrtí, zejména osob v důchodovém věku, a válka na Ukrajině do Česka přivedla statisíce mladých uprchlíků: „My jsme ani v tom odhadu na příštích pět let nevěděli, co se stane, a zní to cynicky, ale tomu důchodovému systému to hodně pomohlo.“  

Drahé stárnutí

Zároveň bývalá ministryně varovala, že situaci nesmíme podceňovat: „Víme, že budeme potřebovat za několik desítek let spoustu peněz nejenom na důchody, ale i na sociální služby, na neformální péči. Protože to stárnutí je prostě samo o sobě drahé.“

„Na druhou stranu není potřeba strašit. Prostě budeme potřebovat zhruba o 3 % HDP více, než dáváme teď. S tím je potřeba pracovat, a když postupně každá vláda v tomhle něco udělá, tak budeme připravení,“ dodala optimisticky Jana Maláčová.

Jan Novák ( 26. dubna 2024 08:44 )

To je ta paní co se tam flakala, dělala si PR. Řekl to i její předseda vlády Babiš. Zcela bez vzdělání. Na veškeré reformy se vykašlala. Diteti dala jméno po diktátoru Husákovi. A manžel od ní musel utéct. Druhé dítě už neporodila.

Uživatel_5777995 ( 26. dubna 2024 08:31 )

Vrať se do nory, ty nemladá 🐹 ... 🤮

Rafa Rafa ( 25. dubna 2024 22:39 )

jameson ( 25. dubna 2024 19:59 )

Už jsem doufal, že se za touhle paní, která zpackala všechno, na co sáhla, zavřely vody politického zapomnění.
A ejhle, zase odněkud vylezla a rozdává "moudré" rady.
Ještě by to chtělo Stropnického a Hustá dvojka politických nýmandů by byla zase pohromadě.

Uživatel_5656976 ( 25. dubna 2024 18:47 )

Mám 68let můj důchod který činí 12 336kč nájem mám 8000kc toje opravdu almužna na tuhle drahotu. Nežijí ale strádám a nejsem jediná je nás víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa