Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Podvod, padělání a spiknutí. Trumpovy věrné obžalovali kvůli ovlivňování prezidentských voleb

Autor: ČTK - 
25. dubna 2024
17:11

V Arizoně bylo obžalováno 18 lidí, včetně bývalého právníka exprezidenta Donalda Trumpa Rudyho Giulianiho, v souvislosti s pokusem nelegálně zvrátit Trumpovu porážku v prezidentských volbách v roce 2020. Republikánský exprezident je v obvinění zmíněn jako neobžalovaný spolukonspirátor, napsala agentura Reuters.

Arizona je jedním ze sedmi států, kde zvítězil demokrat Joe Biden, ale Trumpovi spojenci se snažili získat hlasy volitelů ve prospěch Trumpa. Mnohé z těchto voleb byly těsné. V Arizoně rozhodlo o něco více než 10.000 hlasů, tedy 0,3 procenta odevzdaných hlasovacích lístků. Obvinění zahrnují podvod, padělání a spiknutí, což jsou tři kategorie trestných činů, za které v případě odsouzení hrozí tresty vězení v rozmezí šesti měsíců až více než 12 let, napsala agentura Reuters.

Jména sedmi obviněných jsou v obžalobě, která byla zveřejněna ve středu a v níž je uvedeno 11 dalších osob, redigována. Mezi obžalovanými je kromě newyorského exstarosty Giulianiho také někdejší personální šéf Bílého domu za Trumpovy vlády Mark Meadows. Jejich jména lze podle amerických médií dovodit z obsahu dokumentu. Zástupci několika obžalovaných obvinění odmítli jako „politicky motivovaná“. Arizona se tak stala již čtvrtým státem, kde padla trestní obvinění za takzvané „falešné volitele“.

Na seznamu obžalovaných je podle médií též několik současných i bývalých úředníků, například Kelli Wardová, bývalá předsedkyně republikánů v Arizoně a její manžel Michael Ward. Mezi obviněnými jsou i dva úřadující státní zákonodárci – Anthony Kern a Jake Hoffman. Ten obvinění označil za „politickou perzekuci“ a řekl, že je nevinen.

Arizonská velká porota s obžalobou souhlasila po rok trvajícím vyšetřování.

Arizonská generální prokurátorka, demokratka Kris Mayesová, oznámila obvinění ve středu večer ve videoprohlášení. „Nedopustím, aby byla podkopávána americká demokracie, je příliš důležitá,“ řekla. „Pokud by se tento plán podařil, připravil by arizonské voliče o právo, aby jejich hlasy byly započítány pro jimi zvoleného prezidenta,“ dodala.

Tři další státy obžalovaly volitele, které viní z toho, že nepravdivě prohlásili Trumpa za vítěze prezidentských voleb v roce 2020. Nevada, Michigan a Georgia, stejně jako Arizona, tedy všechny státy, které jsou v nadcházejících listopadových volbách pokládány za rozhodující, rovněž obvinily řadu republikánských úředníků kvůli podobným machinacím.

Podle kongresového výboru vedeného demokraty, který vyšetřoval útok Trumpových stoupenců na Kapitol z 6. ledna 2021 a údajné Trumpovy snahy o zvrácení výsledků voleb, byl takzvaný plán falešných volitelů pokusem o zásah do systému sboru volitelů, což je orgán, který formálně rozhoduje o vítězi prezidentských voleb. Cílem tohoto spiknutí bylo podle výboru přesvědčit republikány kontrolované zákonodárné sbory v sedmi amerických státech, aby vybrali republikánské volitele nebo nejmenovali žádné v těch státech, kde zvítězil Biden.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru.  - Reuters
Video se připravuje ...

Soliter56O ( 26. dubna 2024 07:23 )

Toho Trumpa se bojí jako čerta ... Asi mají proč ... )))))

Uživatel_5413502 ( 25. dubna 2024 21:51 )

By mne zajímalo kdo za touto kampaní doopravdy stojí. Který klan finančníků nebo která nadnárodní společnost atd. To už totiž hranici s honem na čarodějnice. Sotva se jednoho obvinění zbaví hned se objeví jiné. Už je to trapné.

Zobrazit celou diskusi