Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby ministra zemědělství

Autor: ČTK, swp - 
26. dubna 2024
10:12

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

Ukrajinský protikorupční úřad tento týden informoval, že Solského podezírá z machinací se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích úřad uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů korun).

Solskyj v návaznosti na toto oznámení slíbil úřadům plnou součinnost a ve čtvrtek podal demisi. Ve funkci zůstane do té doby, dokud parlament žádost o rezignaci neprojedná.

Na Ukrajině jde o první známý případ od nástupu prezidenta Volodymyra Zelenského k moci, kdy úřady označily ministra za podezřelého v korupční kauze, podotkla agentura Reuters. Ukrajinský prezident loni vyměnil svého ministra obrany Oleksije Reznikova, jehož úřad zasáhl korupční skandál. V čele úřadu ho nahradil Rustem Umerov.

Soud dnes uvedl, že Solskyj zůstane ve vazbě do 24. června. Prokuratura při čtvrtečním soudním jednání uvedla, že mu hrozí až 12 let vězení.

Čtyřiačtyřicetiletý Solskyj stál ve středu ukrajinské snahy o udržení obilného průmyslu v chodu, píše Reuters. Běžný vývoz zemědělských produktů znemožnilo svou plnohodnotnou invazí z února 2022 Rusko, jehož armáda zablokovala exportní trasy přes Černé moře a obsadila některé přístavy a zemědělskou půdu na jihu země.

21:58
6. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:37
6. 5. 2024

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o útoku na ves Nikolskoje, kde při přímém zásahu zahynul civilista a střepiny zranily osmiletou dívku, kterou sanitka převezla do oblastní nemocnice. Ve vsi Ščetinovka podle gubernátora příslušník domobrany vyvázl se zraněním z útoku ukrajinského dronu na vůz, kterým muž jel; po ošetření byl už z nemocnice propuštěn.

21:11
6. 5. 2024

Německý kancléř Olaf Scholz chce, aby bylo kolem 90 procent výnosů ze zmrazených ruských aktiv použito na nákup zbraní pro Ukrajinu. Řekl to dnes podle agentury Reuters při návštěvě Lotyšska, a podpořil tak návrh, o kterém uvažuje Evropská unie.

„Je důležité, abychom se také dohodli, že tyto peníze mohou být použity na nákupy zbraní nejen v EU, ale na nákupy po celém světě,“ uvedl dále Scholz po setkání se členy vlád pobaltských zemí.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa