Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Gazprom u ruského soudu zažaloval ČEZ a další evropské energetické firmy

Autor: ČTK - 
26. dubna 2024
11:29

Ruská plynárenská společnost Gazprom u ruského soudu zažalovala tři středoevropské podniky, včetně české energetické firmy ČEZ a podniku Západoslovenská energetika (ZSE). Informovala o tom dnes agentura TASS, podle které to vyplývá ze soudních spisů.

Žaloby proti české a slovenské firmě a rakouské OMV Gazprom podal ve čtvrtek. Žádné další podrobnosti k případu nebyly sděleny.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského giganta žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom a některé další ruské společnosti se tyto soudní spory snaží přesunout z mezinárodních arbitráží do Ruska, píše agentura Reuters. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Video  Fiala v Blesku o nákupu zásobníků na plyn. Návratnost utracených osmi miliard vidí do osmi let  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Uživatel_5313099 ( 26. dubna 2024 18:53 )

Aha, naše vláda uvalí sankce na Rusko a pak se tady divíme. Stejně to zase zaplatí lidi ze svých daní.

Kamyl ( 26. dubna 2024 13:56 )

Pokud vím pomatenej Síkela vykřikoval že jsme se úplně odstřihli od ruského plynu a ropy ... dobrovolně ...takže jsme porušili smlouvu MY! A všechno sem teče dokonce v rekordním množství dál ... !

Zobrazit celou diskusi