Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Kalousek se kvůli pomoci po mrazech obul do vlády. Pomrzla mi plantáž ananasů, utahuje si z Výborného

Autor: ver, ČTK - 
26. dubna 2024
16:30

Bývalý ministr financí a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociální síti X pustil do ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) kvůli avizované finanční pomoci ovocnářům. Ta se bude dle slov Výborného pohybovat mezi 70 a 100 miliony korun. Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun. 

„Riziko jarních mrazů je na 50. rovnoběžce riziko známé. Podnikatel ho podstupuje vědomě a dobrovolně, je to jen jeho odpovědnost, nikoliv naše,“ napsal Kalousek. „Kapitalizace zisků a socializace ztrát je mix, který se mi nelíbí,“ dodal. 

Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent a vlivem počasí se tam situace může ještě zhoršit. 

Kalousek na sociální síti X napsal, že je mu ovocnářů upřímně líto. Vyjádřil ale pochybnost nad tím, zda se má společnost podílet na jejich ztrátě. V dalším příspěvku pak hýřil vtipem. „Právě jsem se vrátil z prohlídky mých plantáží ananasu v údolí řeky Lužnice. Všechno to zmrzlo.. Nezoufám, neb ministr Marek Vyborný mi z vašich peněz jistě pomůže. Nejdůležitější ze všeho je potravinová soběstačnost. A já vám za vaše peníze zajistím ananasovou soběstačnost!“

Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. Dnes to uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Jde podle něj o podniky, které se věnují výhradně produkci ovoce. Všechno jsou to také rodinné farmy. Ludvík doplnil, že v Česku je aktuálně 700 až 800 profesionálních pěstitelů ovoce.

Výborný ve čtvrtek uvedl, že jeho resort spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce. Přesnou výši ještě upřesní. „Nám jde hlavně o to, aby program dokázal pěstitelům kompenzovat zejména ty náklady, které v tom sadě musí vynaložit, aniž by měli tržbu. Není možné ten sad zavřít a otevřít ho až zase na jaře,“ řekl dnes Ludvík. Program podle něj dokáže pěstitelům kompenzovat až 80 procent škod.

S Výborným Ovocnářská unie podle Ludvíka jedná také o dalších možnostech pomoci. Patří k nim podpora provozních úvěrů pro malé pěstitele a udržení zaměstnanosti v podnicích, které se zaměřují na skladování, třídění a balení ovoce do obchodních řetězců.

„My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, i když letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce.

Zásadní je tedy podle Ludvíka zajištění, aby podniky, včetně těch malých, vydržely do příštího roku, a to právě i s pomocí případných provozních úvěrů. „Určitě není naší ambicí, aby byly nahrazeny všechny škody,“ dodal Ludvík.

Krizový program pro mimořádné události v zemědělství připravil v roce 2016 tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zemědělcům pomohl už v letech 2016, 2017 a 2019. Podle Výborného je notifikovaný, tudíž nyní nebude třeba složité administrativní spuštění.

Podle Ludvíka jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Škody jsou natolik zásadní i kvůli tomu, že v předchozích týdnech bylo nadprůměrně teplé počasí a rostliny byly v květu a růstu plodů oproti obvyklé situaci výrazně napřed. Zničeno bylo zhruba 100 tisíc tun ovoce.

Video  Kalousek v Hráčích: Příští rok mi vyměří důchod. Kolik bude brát?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

stoura ( 28. dubna 2024 05:41 )

Kam by poslal Černošku? No tam ,kam asi většina tohoto národa i s celou vládou, do p...le!!!

stoura ( 28. dubna 2024 05:38 )

😁 👍 👍 👍 👍

stoura ( 28. dubna 2024 05:36 )

To je podle Fialy přece důležitější jak cokoliv jiného 😨

ota prvni ( 27. dubna 2024 17:33 )

oprava: zplesnivěl 😕

ota prvni ( 27. dubna 2024 17:31 )

Svatá PRAVDA Mirka Kaldy 👍

- zeptám se jinak --- bude někdo zemědělcům DOTOVAT ZTRÁTY za špatné Počasí formou plísně na obilovinách a pícninách ?
- odpověd zní - NEBUDE !

bude někdo Chmelařům - úrodu, že splesnivěla ? odpověd zní NEBUDE !


ale potom tady máme zvláštní odrůdu VINAŘ a těm bude ? 😨 👎

Nikdy jsem neslyšel, že by Vinařům kterým pomrzlo či naopak roztálo LEDOVÉ VÍNO jehož sběr má specifická kritéria a proto je drahé a MUSÍ být 👍 odškodnil !

Potom tady máme sadaře, chovatele, farmáře, odškodníte je stejně ULHANÁ VLÁDO ČR ?

nebo odškodníte stejně - Lesníky za teplo a kůrovce či mokro a sesuvy půdy které způsobí erozi a pády stromů - pokud vše naprosto vše v ČR svedete na SMRK ? 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa