„Panu řediteli magistrátu bylo v této věci zasláno podání o tomto jednání, které postoupil, tak jako v jiných podobných případech, odboru právní podpory pražského magistrátu, který situaci posoudí. Do doby posouzení případu odborem právní podpory se k případu nebudeme vyjadřovat,” uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman pro server Neovlivní.cz, který o kauze informoval.

O co jde? Rak v dopise, jehož znění Blesk z důvěryhodných zdrojů zná a který je adresovaný řediteli magistrátu Martinu Kubelkovi, tvrdí, že Beneš, který se účastnil schůzky týkající se sporu se společností Vinci Construction, pak protistraně vynesl důležité informace o tom, jak bude město ve sporu postupovat. Rak vyjádřil obavu, že by kvůli tomu mohla být pozice města v soudním řízení oslabena. Zmíněná informační schůzka s advokátní kanceláří, jež město zastupuje, proběhla 17. dubna a Beneš pak prý ještě do kanceláře volal a zjišťoval další podrobnosti o taktice města.

To serveru potvrdila i právnička Karolina Besser Zelenková, jejíž kancelář město zastupuje. „Kontaktoval nás pan Beneš s doplňujícími dotazy k jednomu tvrzení žalobce, kdy ho zajímala naše protiargumentace k tomuto tvrzení. Co se týče merita vlastního soudního sporu, jsem vázána mlčenlivostí, kdy nad rámec výše uvedeného komentáře jsem nebyla klientem zproštěna a konkrétnější informace z obsahu schůzky nemohu poskytnout,” řekla.

Rak v dopise také uvádí, že den po schůzce hovořil na zastupitelstvu hlavního města Prahy se zastupitelkou za ANO Radmilou Kleslovou. Ta shodou okolností firmu Vinci Construction jako právnička už řadu let zastupuje, je tak v jistém střetu zájmů, neboť jako zastupitelka má hájit zájmy města. V rozhovoru s Rakem prý parafrázovala informace k postupu města v daném sporu, o kterých neměla vědět, a Rak z rozhovoru s ní pochopil, že je má právě od Beneše. Ona ovšem vše popřela. „Žádné strategické informace jsem od nikoho nezískala a ani nemohla, žádné tam nejsou,“ řekla serveru.

Také Beneš popřel, že by informace vynášel. „Nemám tušení, jak na to pan Rak přišel. Nikomu jsem nic neprozrazoval,“ řekl serveru. Stojí za ním i jeho šéf Zábranský, ten uvedl, že věří, že by Beneš neřekl nic, co by Prahu poškodilo.

Spor nenechal chladným ani šéfa zastupitelského výboru pro správu majetku Martina Benkoviče (ANO), jehož je Beneš členem. „Pozice poradce radního pro majetek, legislativu a transparentnost Adama Zábranského je zcela neudržitelná. Dle slov advokátní kanceláře hající zájmy HMP ji pan Beneš skutečně kontaktoval s cílem získání citlivých informací. Toto jednání je absolutně nepřijatelné a důrazně se proti tomu ohrazuji,“ napsal ve vyjádření adresovaném primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS), v němž žádá okamžité vyvození odpovědnosti na místě Zábranského poradce s tím, že bude žádat zastupitele o odvolání Beneše z výboru. „V případě, že šetření ze strany magistrátu prokáže uvedené, je samozřejmostí vyvození odpovědnosti i na místě radního pro majetek, protože se na začátku celé věci a bez prověření za svého poradce opět postavil,“ dodal.

Absurdní divadlo

„Ředitel odboru majetku poslal vedení Magistrátu dopis, který následně buď on, nebo někdo jiný z úřadu poskytl médiím (nebo jim minimálně sděloval detaily o jeho obsahu), a ve kterém obviňuje mého asistenta z vyzrazování strategických informací protistraně soudního sporu,“ vyjádřil se k celé kauze radní Zábranský.

Já jsem dopis neviděl, ač jsem si ho vyžádal - v tuto chvíli mi ho úřad odmítá poskytnout s argumentem, že se ředitel odboru označil za whistleblowera, a proto budou tuto věc šetřit tak, aby nedocházelo k úniku informací,“ dodal Zábranský s tím, že celou „kauzu“ považuje za »absurdní divadlo«.

O tom, jak Praha v soudním sporu argumentuje, protistrana samozřejmě ví, protože z podstaty věci má jakožto žalobkyně přístup ke všem dokumentům, které Praha na soud zasílá. Nechápu tak, jaké informace, které měl můj asistent údajně vyzradit Radmile Kleslové, jsou podle ředitele odboru nějakým způsobem strategické a mohly by Prahu poškodit v soudním sporu,“ pověděl radní Blesku.

Beneš: Nad rezignací neuvažuji

Pro Blesk se v kauze vyjádřil i Zábranského poradce Petr Beneš. „Evidentně jsem někomu šlápl na kuří oko,“ uvedl. „Pracuji na tom, aby s penězi Pražanů bylo nakládáno hospodárně. Žádné tajné informace jsem nikomu nevyzradil a rezignaci nezvažuji. Co ale v tuto chvíli opravdu zvažuji, je podání žaloby za poškození dobrého jména. Vypadá to na cílený útok, který se mě snaží zdiskreditovat.“

Poradce přítelkyně

Není to přitom poprvé, co na magistrátu řeší problém, v němž figuruje Petr Beneš. Ten se dostal do hledáčku médií už loni v létě. Jeho partnerka, náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková (Piráti), jej totiž zaměstnala jako svého poradce, což pochopitelně vzbudilo vlnu kritiky. Podivná přišla tato skutečnost nejen opozici, ale i jejím spolustraníkům včetně předsedy strany Ivana Bartoše, jenž takový postup označil za nevhodný. Beneš následně na místo rezignoval.

Fotogalerie
6 fotografií