POMÁHAJÍ ČELISTI

„Zvukovod se sám zbavuje přebytků mazu pomocí pohybu čelistí a ten se postupně posouvá ven ze zvukovodu. Jde o přirozený proces takzvané samoočisty,“ vysvětluje MUDr. Jana Hanáková, lékařka plzeňské ORL EUC Kliniky.

PROČ NEPOUŽÍVAT VATOVÉ TYČINKY?

Častým čištěním zbavujeme kůži zvukovodu přirozené ochrany a ta se brání tím, že zvyšuje produkci mazu. „Také riskujeme, že si nešetrně kůži ucha poraníme a může se rozvinout bolestivý zánět zvukovodu, nebo si dokonce můžeme poranit ušní bubínek s následnou poruchou sluchu. Pokud si uši čistíme tyčinkami, »ládujeme« tak maz do hloubky jako do kanonu.

Po nějaké době dojde k vytvoření mazové zátky a postupné nebo náhlé ztrátě sluchu. Stává se to po koupání, kdy nahromaděný maz nabobtná a zvukovod zneprůchodní. Jako pravidelná péče úplně stačí po večerní hygieně vytřít ucho cípkem ručníku a při pocitu zaneseného ucha navštívit otorinolaryngologa,“ radí MUDr. Hanáková.

Pozor na silný hluk

Za hluk je považován každý zvuk, který vnímáme jako nepříjemně intenzivní. Nebezpečná hranice je 85 decibelů. „Nadměrný hluk dokáže poškodit vláskové buňky ve vnitřním uchu a někdy to končí poškozením i ztrátou sluchu. Hluk i negativní vliv na kardiovaskulární systém a krevní tlak, způsobuje i stres nebo zvyšuje riziko úrazu,“ upozorňuje PharmDr. Ivana Lánová.

OPATŘENÍ PROTI HLUKU

• Televizi, rádio či sluchátka udržujte na nižší hlasitosti.

• Vyhýbejte se hlukovému smogu pomocí špuntů do uší, sluchátek proti hluku.

• Na koncertě se držte dál od reproduktorů.

• Nechte sluch odpočinout v tichu aspoň 12 hodin.

• Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na hořčík (banány, mandle, ořechy, luštěniny).

 

Video
Video se připravuje ...

Čínský horoskop 2024: Zdraví Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
3 fotografie