Nejedná se pouze o důkaz slabé osobnosti, je to komplexní a mnohostranný problém, který může postihnout kohokoliv. Bez ohledu na věk, pohlaví či sociální status. Lidmi vyhledávané rychlé uspokojení, které později může vytvořit závislost, často vzniká jako odpověď na různé faktory. Ať už jsou to rodinné problémy, genetická predispozice, traumatické zážitky, deprese či tlak okolí. Pro mnohé jedince se tato bublina stává útěkem z obtížných situací nebo způsobem, jak zmírnit bolest, stres nebo úzkost. Pomoc závislým lidem je důležitá nejen z humanitárních důvodů. Podpora a léčba můžou pomoct těmto jedincům obnovit kontrolu nad svými životy, zlepšit jejich fyzické a duševní zdraví a integrovat se zpět do společnosti.

Zároveň je důležité si uvědomit, že závislosti nemají jen individuální dopad, ale také negativně ovlivňují celou společnost. Takoví lidé můžou více porušovat zákony, sociálně se izolovat a do budoucna můžou mít ekonomické problémy. A to nejen oni, ale i jejich rodiny a blízké okolí. Proto je podpora a pomoc závislým nejen morální prioritou, ale také investicí do bezpečnější a zdravější společnosti pro všechny. Organizace SANANIM hraje v této oblasti klíčovou roli, poskytuje podporu a terapii pro ty, kteří tímto problémem trpí. Také pomáhá šířit informace o prevenci mezi veřejnost.

Jak pomoct v neštěstí

Organizace se věnuje poskytování podpory a pomoci lidem, kteří pomoc chtějí. Jsou to lidé, kteří se aktivně účastní terapií, poradenství a rehabilitací těch, kdo se potýkají s různými formami závislosti. Stará se o lepší život těch, kteří podlehli pokušení. Jejich práce je založena na důvěře, respektu a empatii a cílem této organizace je poskytnout závislým lidem potřebnou podporu a nástroje k úspěšnému zvládnutí jejich boje.

Základem této léčby je anonymita, a to jak samotného klienta, tak případně rodiče, přátel nebo příbuzných. To pomáhá minimalizovat obavy a navozuje pocit bezpečí. SANANIM poskytuje individuální služby, jelikož každý člověk potřebuje jiný přístup. Zároveň se klienti můžou rozhodnout, jestli chtějí abstinovat, nebo zvolit život s drogou. I když neabstinují, je stále možné nabídnout další formy péče. Pomáhají porozumět jejich rozhodnutím, což znamená konfrontovat je se zodpovědností za jejich život.

Veškeré služby kontaktního centra jsou dostupné všem klientům, bez ohledu na pohlaví, věk, rasu, politické přesvědčení, náboženské vyznání, společenské postavení, psychický či fyzický stav a socioekonomické možnosti. Rovněž bez ohledu na typ užívané návykové látky, historii užívání či způsob její aplikace.

Autor: Shutterstock

Dáte jim druhou šanci?

Nyní probíhá akce s názvem „Dejme druhou šanci“, která spojuje vášeň pro zážitky s dobrou věcí. Stačí, když navštívíte webové stránky Sananim a vyberete si z pestré nabídky zážitků. Tohoto dobročinného projektu se účastní několik známých českých osobností, které zážitky nabízí. Jmenovitě se jedná například o Jana Dědka, Tomáše Kluse, Jiřího Dvořáka, Terezu Maškovou a další. Výhrou může být podepsaná kytara nebo účast v zákulisí talkshow „7 pádů Honzy Dědka“. Stačí si pouze vybrat to, co by vás zajímalo, a přispět částkou, kterou sami zvolíte. Nejvyšší příspěvek poté vyhrává a peníze putují na pomoc těm, kteří to potřebují.

Vaše účast a podpora nejen zvýší povědomí o problematice závislosti, ale také přispěje k reálné pomoci lidem, kteří se s ní potýkají. A ještě budete mít pěknou vzpomínku.