Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Rusko kvůli zbraním NATO vyhrožuje Polsku. „Naše trpělivost není bezmezná,“ hřímá muž od Lavrova

Autor: DVL, ČTK, swp - 
26. dubna 2024
20:17

Nedávno polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že by Polsko bylo ochotné nechat spojence z NATO, aby na jeho území rozmístili jaderné zbraně. Nyní na toto prohlášení reagoval náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Sdělil, že pokud tak Polsko skutečně učiní, stanou se tyto jaderné zbraně jedním z primárních cílů Ruska. Napsal o tom deník Daily Mail.

Pokud Polsko skutečně rozmístí jaderné zbraně NATO na své území, stanou se tyto zbraně jedním z primárních cílů Ruska, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov pro agenturu TASS.

Reagoval na prohlášení polského prezidenta Andrzeje Dudy, že by Polsko bylo ochotné nechat spojence z NATO, aby na jeho území rozmístili jaderné zbraně. Polský prezident uvedl, že Rusko podle něj stále silněji militarizuje Kaliningradskou oblast. Moskva také v poslední době přemístila svoje jaderné zbraně do Běloruska, připomněl polský prezident.

„Naše trpělivost není bezmezná,“ řekl Rjabkov. „Pokud se Polsko vydá cestou další eskalace - tyhle verbální hry s jadernými zbraněmi - pak to znamená, že tady bude větší napětí. Tahle hra je velmi nebezpečná a následky mohou být nevyzpytatelné."

Kromě toho Moskva sleduje, jak Varšava „přemýšlí o tomto tématu", dodal Rjabkov. Napsal o tom server Newsweek.

„Zaútočíme na území Polska"

Polsku také vyhrožoval známý ruský propagandista Vladimir Solovjov. Učinil tak na státem vlastněném televizní kanálu Russia 1. Navrhl, aby Rusko zaútočilo na Polsko poté, co Duda prohlásil, že by země byla ochotná rozmístit jaderné zbraně NATO na svém území. 

„Zaútočíme na území Polska, potopíme lodě s bojovými vozidly Bradley, zničíme sklady zásob. Pokud víme, že tyhle zbraně mají útočit na Rusko, oficiálně říkáme: Celá trasa, je jedno, kudy vede, je legitimním cílem," řekl Solovjov a dodal, že ruská „odveta by měla být brutální". 

Polský premiér Donald Tusk podle serveru TVN 24 reagoval slovy, že by rád znal všechny okolnosti, které hlavu státu přiměly učinit toto prohlášení. Tusk řekl, že mu záleží na tom, aby bylo Polsko bezpečné a dobře vyzbrojené. „Ale také bych chtěl, aby případné iniciativy byly velmi dobře připraveny lidmi za to zodpovědnými a abychom byli všichni přesvědčeni, že to chceme," řekl na tiskové konferenci premiér.

Polsko o zařazení do programu NATO umožňujícího sdílení jaderných zbraní požádalo loni v létě poté, co Rusko ohlásilo rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku. Tehdejší polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že konečné rozhodnutí v této věci náleží USA a že Poláci jsou připraveni „jednat rychle". Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby dal následně najevo, že Spojené státy nevidí potřebu změn v rozmístění svých jaderných zbraní.

5:11
Dnes

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Oznámila to média s odvoláním na organizátory udělování cen. Cena byla udělena "za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely", uvedli.

5:04
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes při okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v čele země. Volby hlavy státu vyhrál letos v březnu poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a v podstatě zničil jakoukoliv politickou opozici.

Slavnostní ceremonie začne ve 12:00 moskevského času (11:00 SELČ) a potrvá přibližně hodinu. Putina nejprve do Velkého kremelského paláce podle ruských médií přiveze luxusní vůz, prezidenta pak přivítají hosté v Andrejevském sále - na stejném místě, kde se inaugurace koná už od roku 2000. Putin zde složí přísahu a vystoupí s projevem.

21:58
6. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa