Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Někdejší sexsymbol Dáda Patrasová slaví 68. narozeniny: Nezapomenutelná nahá scéna ve vaně i démon jménem alkohol

27. dubna 2024 | 06:00

Kdo by si nepamatoval krásnou herečku Dagmar Patrasovou. Ještě dávno předtím, než se sama stala mámou a začala uvádět pořady pro děti a zpívat se žížalou Jůlií, patřila mezi nejkrásnější české herečky 70. a 80. let a objevovala se v úspěšných a nezapomenutelných filmech té doby. Připomeňme si, v jakých rolích tato okouzlující tmavovláska zazářila, jaký byl její život a jak se jí daří dnes. A co na datum narození Dagmar Patrasové říká astrologie a numerologie?

Nahá scéna ve vaně

Dagmar Patrasová pochází z umělecké rodiny. Její otec byl profesor Karel Patras, sólový harfenista České filharmonie a docent AMU, maminka s židovskými předky Věra Patrasová byla zpěvačkou filharmonického sboru. Zřejmě po ní zdědila tajuplnou krásu, která ji kromě hereckého a hudebního talentu proslavila. Dáda se opravdu svého času stala sexsymbolem a jistě si ji pamatujete jako krásku z nestárnoucí a oceňované komedie Vrchní, prchni, kde si zahrála poněkud lechtivou scénu v souvislosti se sprchou.

Na nedávný rozhovor s Dádou a Felixem se podívejte zde:

Video se připravuje ...
Patrasová a Slováček na společné tiskové konferenci: Hádka kvůli pití a Aničce • VIDEO: Luboš Procházka, Daniel Kristl

Vystupovala už ale jako malá, učila se hrát na klavír a flétnu, zpívala ve sboru a byla vychovávaná k lásce k hudbě. Chodila i na výtvarku a sportovní gymnastiku. Asi nikoho nepřekvapilo, když se rozhodla vystudovat konzervatoř. Herecky zaujala už jako mladá dívka v hudební komedii Třicet panen a Pythagoras (1973) a kromě mnoha vedlejších roliček pak na sebe upozornila především ve filmu Smrt stopařek z roku 1979. Nezapomenutelná byla ale také jako krásná Emilie Fernandez v úspěšném seriálu Návštěvníci nebo jako namyšlená princezna Xenie v Arabele.

Děti ji milovaly

Ostatně pohádky to byla pro Dádu sázka na jistotu. Právě v nich často hrála princezny nebo chytré Horákyně, které ke štěstí přišly. Kromě toho uměla i zpívat, což uplatnila v mnoha oblíbených pohádkách. Připomenout si můžeme třeba tyto neznámější – O princezně, která ráčkovala, anebo Královna koloběžka třetí, v nichž obou si zahrála po boku Jana Čenského. Pohádek ale bylo samozřejmě více, stejně tak i filmů. Od 90. let se však Dáda dala především na zpívání a moderování dětských pořadů. Děti ji milovaly v pořadech i hraných pohádkách. Pamatovat si ji můžete ze studia Kamarád nebo Kouzelné školky, kde k ní neodmyslitelně patří žížala Jůlie a spousta dětských písniček, které vám možná ještě teď znějí v hlavě.

Démon jménem alkohol

Dagmar Patrasová je přes čtyřicet let vdaná za hudebníka Felixe Slováčka (80) a má s ním dvě děti, syna Felixe (40), který na konzervatoři vystudoval hru na klarinet, a dceru Annu (28). Ta se proslavila jako herečka i zpěvačka, znát ji můžete třeba ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde si zahrála sympatickou zdravotní sestřičku. V současné době se netají tím, že bojuje s vážnou nemocí.

Jenomže manželství Dády Patrasové a Felixe Slováčka za poslední dobu dostalo povážlivé trhliny. Už pár let prochází krizí a každý z dvojice si prošel několika mimomanželskými vztahy. Možná to je důvod, proč Dáda stále více a více podléhá svým dlouholetým problémům s alkoholem, mnoho ji nepřidává ani návrat vážného onkologického onemocnění její dcery Aničky.

Přejí Dádě hvězdy?

Čekají Dádu ještě šťastné dny, a jací jsou vlastně lidé narození 27. dubna? Dagmar Patrasová narozená v tento den je typický Býk, kterému vládne planeta Venuše. Takové ženy jsou nejen smyslné a krásné, ale i velmi ctižádostivé a odhodlané. Jdou si za svým a umí využít svůj talent, rády se mají dobře a rodina i stabilní zázemí je pro ně nadevše. O to horší pak je, když se jejich jistoty zboří jako hromádka z karet.

Dáda narozená 27. dne v měsíci je podle numerologů spíše introvert a samotář, který hodně přemýšlí a přebírá zodpovědnost za druhé. Když se takovému člověku zbortí jeho ideály, velice těžce to nese. Jako životní číslo 7, které získáme součtem celého data narození, má tendence obětovat se ve vztahu a hledat smírná řešení pro všechny strany. Obecně je potřeba, aby všechno, co dělá, jí dávalo smysl. Může trpět osamělostí nebo se cítit zneuznaná.

V posledních letech se Dáda i s ohledem na náročné období pro zrozence v Býku z hlediska astrologických tranzitů potýkala jen se samými problémy, které prozatím nemají jasně ohraničený konec. Najde ještě vůli ke změně, která bude moci zlepšit její současný život, anebo nad ní démon alkohol navždy zvítězí?

Na průstřel jejího života se podívejte v galerii.

Autor: Taťána Kročková