Lékař Václav Bruna sbírku mincí a medailí vytvářel půl století, soustředil se na mince českého a moravského původu od keltských dob po období první Československé republiky. V souboru jsou spolu s keltskými ražbami také mince z období středověku a mince habsburské z českých a moravských mincovních dvorů z období 16. až 18. století. „Ta sbírka je svým způsobem raženým dějepisem našeho národa,“ uvedl už dříve Bruna. Očekával, že hodnota sbírky na aukci přesáhne 120 milionů korun včetně aukční přirážky.

Výsledek tak už překonal Brunovo očekávání, ačkoli se zatím prodala méně než polovina sbírky, i když zřejmě ta cennější. Sálová část aukce v hotelu Mandarin Oriental Praha nabídla 444 položek, v nedělní on-line dražbě bude 613 položek. Celkové výsledky aukční dům zveřejní po jejím skončení.

Co udělá s penězi?

„Rozdělím je takto: Část si ponecháme s manželkou, část rozdělíme v rodině a pak je třeba myslet i na potřebné. Již jsem podpořil nevládní neziskovou organizaci Člověk v tísni a Post Bellum. Jsem respondentem ústavu Post Bellum a ten může dokonce nakupovat i výzbroj. Poté se totiž budu ptát, jaká je cena jednoho dělostřeleckého granátu na obranu Ukrajiny proti Rusům a uvidím, kolik si jich budu moci koupit,“ uvedl v minulosti pro Blesk.

Lékař sběratel

Bruna se narodil v roce 1950 v Pardubicích. Vystudoval stomatologii na lékařské fakultě v Hradci Králové. Po ukončení vojenské lékařské praxe na Slovensku ho komunistický režim odsoudil k nepodmíněnému trestu za pobuřování. Po emigraci do Rakouska tam vybudoval úspěšnou stomatologickou praxi. Po revoluci 1989 se věnoval správě rodinného majetku v Zámrsku na Orlickoústecku a chovu koní, jeho kůň Peruán se stal třikrát vítězem Velké Pardubické. V 90. letech Bruna založil stomatologickou kliniku v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku.

Fotogalerie
33 fotografií