Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

„Promiňte, že jsme vás nehájili proti útokům.“ Umělci rozplakali Čaputovou v přímém přenosu

Autor: mav - 
27. dubna 2024
12:35

Slovenská filmová a televizní akademie (SFTA) v pátek udělovala národní ceny nejlepším filmům, filmaři ale ukázali, že nešlo jen o film, potažmo večírek a módu, ale že jsou i společensky angažovaní. Předsedkyně akademie oslovila končící prezidentku Zuzanu Čaputovou – a poděkováním a omluvou jménem umělců ji dojala k slzám.

„Paní prezidentko, promiňte, že jsme se za vás dostatečně hlasitě nepostavili, když na vás daleko hlasitěji útočili na náměstích a do mikrofonů. Promiňte, že jste musela zažívat útoky na vaše nejbližší, na vaši rodinu, a my jsme vás opět dostatečně nepodpořili,“ prohlásila Katarína Krnáčová poněkud zasmušilým tónem.

„Paní prezidentko, děkujeme za vaši politiku. Ukázala jste, že ji je možné dělat slušně, a přitom rázně. Nastavila jste tak zrcadlo mnohým, kteří právě tuto schopnost nemají,“ pokračovala předsedkyně. „Děkujeme, že jste navzdory všem útokům zůstávala pevná ve svých přesvědčeních a podporovala i nadále ty, kteří vaši podporu potřebovali a potřebují. Děkujeme, že jste byla naší prezidentkou, jsme a budeme hrdí, že vás máme a že jsme vás posledních pět let měli. Jste a zůstanete naší prezidentkou.“

Kamery v sále Slovenského rozhlasu zabíraly i Čaputovou, kterou v publiku doprovodil její partner Juraj Rizman. Projev předsedkyně ji viditelně dojal, musela si utírat slzy. A následoval dlouhý potlesk, publikum se zvedlo a skandovalo, tleskali i umělci z pódia.

Projev je reakcí na Čaputové prohlášení z 20. března, půjčuje si i jeho formu. „Promiňte a děkujeme. V posledních měsících sledujeme odvolávání a přesuny lidí z různých profesí a institucí, častokrát dehonestujícím způsobem spojenými s osobními urážkami,“ vzkázala „všem profesionálům a profesionálkám, kteří byli odejiti ze služby ve veřejné sféře“ po nástupu vlády Roberta Fica (Směr-SD).

„Promiňte, že jste byli odvoláni bez uvedení důvodu a bez toho, aby vám to někdo dopředu oznámil, a dozvěděli jste se to až z médií. Promiňte, že musíte čelit urážkám od lidí vyšetřovaných pro extremismus, které veřejně akceptují i mnozí členové vlády. Promiňte, že vás z pozice moci na tiskových konferencích veřejně ponižují, ač ještě stále reprezentujete veřejné instituce,“ psala prezidentka. „Promiňte, že vás označují za nepřátele státu, vyhrožují trestními stíháními a vystavují šikaně i vaše rodiny. Promiňte, že jste přímými svědky legitimizace nenávisti a jejího používání jako pracovní metody. Promiňte, že vám nikdo nepoděkoval za vaši dosavadní službu pro dobro nás všech.“

Fico se vlády chopil 25. října 2023. Prezidentské volby 6. dubna vyhrál jeho dřívější stranický kolega Peter Pellegrini (Hlas-SD), Čaputovou, která po prvním funkčním období neobhajovala, vystřídá 15. června. Předsedkyně SFTA a producentka Krnáčová na facebooku ve volbách podporovala Pellegriniho rivala Ivana Korčoka.

Video  Čaputová s Rizmanem na koncertě  - Instagram Zuzany Čaputové
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 3. května 2024 15:47 )

Pane plně s vámi souhlasím! Vážím si lidí,kteří v hlavě mají opravdu rozum a v srdci rozum, úctu k druhému a slušNOST A ÚCTU ZVLÁŠT K ŽENÁM.Děkuji vám.Jarda Vašíček = Vždy věrný MORAVAN.

Jaroslav Vašíček ( 3. května 2024 15:38 )

Jsem pro všema deseti!!! Jarda

Jaroslav Vašíček ( 3. května 2024 15:37 )

Šmankote,který blbý Čížek toto napsal?

Jaroslav Vašíček ( 3. května 2024 15:33 )

Uživateli ..... ty jsi přece debil! Omlouvám se za to slovo těm,kteří jsou touto nemocí opravdu postižen.

Jaroslav Vašíček ( 3. května 2024 15:27 )

Vy jste "obyčejný člověk"? V čem to spočívá?V ubohém,závistivém myšlení?

Zobrazit celou diskusi