Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Krveprolití v mexickém senátu: Obětovali kuře! Kontroverzní akce vyvolala protesty

Autor: rv - 
27. dubna 2024
13:45

Svébytně pojali oslavu Dne země v areálu mexického senátu. Na veřejnosti tu rituálně obětovali kuře na počest aztéckého boha deště Tlaloca. Kontroverzní akce se účastnil i jeden ze senátorů vládnoucí strany. Událost vyvolala pozdvižení a protesty ochránců zvířat.  

Video, které po vlně negativních reakcí zmizelo se sociálních sítí mexického senátu, ukazuje, jak muž drží kuře a žena v tradičním oděvu nebohému ptákovi odřízne hlavu. Krev pak vytéká do přichystané nádoby.

Video  V areálu mexického senátu obětovali aztéckému bohu deště Tlalocovi kuře. Účastnil se i jeden ze senátorů. 
Video se připravuje ...

Jedná se o rituální oběť aztéckému bohu Tlalocovi, vládci deště. Senátor za stát Oaxaca Adolfo Gómez, který se ritu účastnil, a schytal za to kritiku, se odvolává na druhý článek mexické ústavy.  „Je v něm vyjádřeno, že musí být respektovány praktiky původních obyvatel,“ uvedl podle britského deníku Daily Mail.

Pochopení u kolegů z mexické vládní strany Morena se ale nedočkal. „Nesouhlasím s obětováním jakéhokoli zvířete, i když se jedná o zvyky původních obyvatel,“ komentoval incident vůdce senátní většiny Ricardo Monreal. Navíc podle zákonů v Mexico City je trestné, pokud jsou takto prováděny rituály se zvířaty.

Jejich ochránci uspořádali protestní demonstraci a chtějí senátorovo odvolání. Znechuceni jsou i zástupci původních obyvatel. „Oběti na veřejných prostranstvích, která nejsou posvátná či zasvěcená rozvoji naší identity, kulturních a rodových zvyklostí, jsou v rozporu s ústavou,“ dodali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi