Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Útok žraloka v dovolenkovém ráji: Paryba Peterovi (64) poranila břicho, stehno i paži

Autor: rv - 
27. dubna 2024
16:25

Měl odletět domů, místo toho skončil Brit Peter (64) v nemocnici na karibském ostrově Tobago.  V poslední den dovolené ho v moři, asi jen 10 metrů od břehu, napadl žralok býčí. Muži vážně poranil ruku, nohu a břicho.

Brit byl podle svědků ve vodě jen po pás, když žralok zaútočil. Lidé, kteří viděli charakteristickou ploutev, se snažili dravce odehnat. Svědci z pláže si nejprve mysleli, že se muži udělalo ve vodě špatně, a ostatní mu pomáhají. Záhy zjistili, že je turista vážně pokousaný.

Nejprve panovala obava, že paryba turistovi, který byl na ostrově s manželkou a přáteli, odhryzla ruku i nohu. Při vší smůle měl Brit relativně štěstí. Asi třímetrový žralok mu končetiny poranil, ale ve špitále mu přišili téměř odhryznuté prsty.

Vážná zranění

„Turista si vede dobře, je tlumen sedativy a pečují o něj na jednotce intenzivní péče,“ uvedl podle britského deníku The Sun hlavní tajemník Tobaga Farley Augustine. Další operace si ještě vyžádají hluboké rány na břiše a stehně. Zvláště zranění nohy je závažné.

Tamní vláda po incidentu kvůli bezpečnosti uzavřela sedm pláží a pobřežních oblastí mezi nimi. Má to pomoci eliminovat další možný útok žraloků na lidi. Monitorovat příbřežní vody pomáhají i drony.

Odměnu stáhli

Po útoku žraloka vypsali představitelé ostrovní samosprávy odměnu pro registrované rybáře odměnu ve výši 10 tisíc dolarů, pokud se jim žraloka podaří ulovit. Záhy ale pobídku stáhli.

Nesetkala se totiž s velkým pochopením. „Nemůžete použít tuhle barbarskou metodu k řešení situace. Nevíme, který konkrétní žralok to udělal. Co když jich v té oblasti rybáři chytí hned několik,“ množily se rozhořčené reakce lidí na sociálních sítích. Paryba tak dostala milost.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi