Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Syrskyj přiznal velmi těžkou situaci na bojišti. Ukrajině chybí munice, technika i ochrana nebe

Autor: ČTK - 
27. dubna 2024
17:35

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.

Syrskyj poukázal na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina také podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

Syrskyj rovněž uvedl, že na zasedání kontaktní skupiny poděkoval americkému ministrovi obrany Lloydu Austinovi, který v pátek oznámil, že Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč).

6:21
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jako premiéra budoucí vlády předsedu té dosavadní Michaila Mišustina. Podle Reuters to dnes oznámil předseda dolní komory parlamentu, Státní dumy. Ta by dnes měla o novém premiérovi hlasovat. .

Dosavadní ruská vláda podala podle zvyklostí demisi po Putinově pondělní inauguraci značící začátek pátého prezidentského období.

Mišustin byl považován za favorita na pokračování v úřadě, hovořilo se nicméně i o zástupci šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergeji Kirijenkovi nebo moskevském starostovi Sergeji Sobjaninovi.

6:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři,

ruská protivzdušná obrana zlikvidovala jižně od Moskvy ukrajinský dron mířící na metropoli, uvedl to v pátek moskevský starosta Sergej Sobjanin na síti Telegram. Další dva bezpilotní letouny zlikvidovalo Rusko v Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou, oznámilo podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany. Tři drony pak podle úřadů sestřelilo Rusko v Brjanské oblasti poblíž hranic s Běloruskem a Ukrajinou.

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Americká podpora země, která se brání ruské vojenské agresi, je považována za klíčovou. Několik měsíců však byla ochromena kvůli odporu republikánských zákonodárců k vyčlenění dalších prostředků na tento účel. Podle vlády prezidenta Joea Bidena tyto průtahy způsobily Ukrajincům značné škody na bojišti.

Ruská armáda ve své dnešní svodce k situaci na bojišti uvedla, že ruská vojska dobyla vesnice Novomychajlivka a Bohdanivka v Doněcké oblasti a "postoupila hluboko do nepřátelské obrany".

Informaci znepřátelených stran nebylo možné ověřit. I západní vojenští experti ale přiznávají ruským vojskům jednotlivé taktické úspěchy a potvrzují dílčí posuny frontových linií.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa