Co jsou kapsičky pro kočky a koťata?

Je to druh vlhkého krmiva, které se obvykle dodává v malých, jednorázových baleních – kapsičkách. Ty jsou obvykle vyrobeny z plastu a hliníku a jsou hermeticky uzavřené, což udržuje obsah vlhký a čerstvý. Kapsičky obsahují kombinaci masa, ryb, zeleniny, vitamínů a minerálů, které poskytují kočkám vyváženou a nutričně kompletní stravu.

Kapsičky pro kočky jsou populární u majitelů koček hlavně kvůli jejich pohodlnému použití a snadnému podávání. Krmivo je obvykle měkké a šťavnaté, což bývá lákavější zejména pro starší kočky. Vlhkost v kapsičkách také pomáhá udržovat hydrataci koček, což je důležité pro jejich celkové zdraví, zejména pro správnou funkci ledvin.

Kapsičky ano, ale…

Používání kapsiček ke krmení domácích koček se v posledních několika letech velmi rozšířilo. Nenechte se však tímto boomem strhnout úplně. Přestože kočka občas potřebuje mokré krmivo, příliš vysoké množství ohrožuje zdraví vaší kočky. V neposlední řadě může vystřelit váš rozpočet na kočičí krmení až do nebes. Mokré krmivo najdete nejen v kapsičkách, ale také v konzervách pro kočky.

Nedopusťte tedy, aby byly konzervy a kapsičky pro kočky či koťata jediným druhem krmiva. Doplňte je i jinými druhy krmiv a nápojů.

Nespornou výhodou kapsiček je však fakt, že se jedná o perfektní zdroj všech živin. Pokud tedy zkombinujete jejich stravu správně, už nikdy nebudete muset kupovat doplňky stravy pro kočky. Zároveň tímto druhem krmiva stimulujete dásně i zuby vaší kočky.

Tip: Aby byla vaše kočka v dobré kondici, doporučujeme vám také pravidelné návštěvy veterináře.

Autor: Shutterstock.com

5 bodů, na které nezapomínat

1. Ujistěte se, že znáte správné množství krmiva pro věk, hmotnost a typ těla vaší kočky. Stejně jako u každého zdroje potravy platí, že příliš mnoho krmiva může zapříčinit obezitu a lenost kočky. Příliš málo zase může způsobit, že bude vaše kočka trpět podváhou a bude slabá.

2. Dávejte také pozor, jestli vaše kočka nevyžaduje specifické krmivo. Například pro kočky po kastraci existují specifické kapsičky či konzervy pro kastrované kočky – které ale zase není radno podávat těm, které vykastrované nejsou.

3. Malé kapsičky jsou pro vaši kočku zdravější, protože jsou mnohem hygieničtější. Můžete je otevřít několik vteřin před krmením kočky a po vyprázdnění je vyhodit.

4. Sáčky mají ještě jednu výhodu, díky které jsou zdravější a bezpečnější variantou než konzervy: Nesprávně otevřená konzerva může vaší kočce ublížit. Oproti tomu pečlivě navržený sáček s krmivem pro kočky takové nebezpečí pro vašeho mazlíčka nepředstavuje.

5. Při výběru kapsičky pro kočku nezapomeňte číst obaly. Kontrolujte, zda je dané krmivo bráno jako kompletní krmivo, nebo jako doplňkové krmivo.

Shrnutí

Výběr správného krmiva pro vaši kočku je zásadní pro její zdraví a spokojenost. Kapsičky pro kočky mohou být výborným zdrojem živin, pokud jsou používány správně a v kombinaci s jinými typy krmiv. Důležité je, abyste nejen vybírali kvalitní produkty, ale také dodržovali správné množství a dbali na nutriční potřeby vaší kočky v různých fázích jejího života. Nezapomeňte na pravidelné kontroly u veterináře a vždy se ujistěte, že kapsičky doplňujete o další krmivo a čerstvou vodu.