Už dost! Jak vám tělo říká, že jíte příliš mnoho cukru?

  • Už dost! Jak vám tělo říká, že jíte příliš mnoho cukru?
    8. března  2025 
     06:00

    Snad jen vrcholoví sportovci a sportovkyně přesně vědí, kolik cukru denně snědí. I když se my, běžní smrtelníci, snažíme příjem cukru omezit, stačí jeden pohled do spíže, abychom si uvědomili, že to nemáme tak úplně pod kontrolou. Ze složení mnoha běžných potravin včetně kořenicích směsí či baleného pečiva by leckoho polilo horko.

    Podle Světové zdravotnické organizace by ve vyvážené stravě nemělo pocházet více než 10 % denních kalorií z přidaných cukrů. A to se může rychle nasčítat, nicméně by nebylo rozumné kvůli tomu panikařit a přiklonit se k druhému extrému: Cukr si naprosto zakázat a koketovat tak s narušením našeho vztahu k jídlu. Naše těla nám totiž dokážou signalizovat, pokud cukru konzumujeme příliš, a je tedy načase si složení jídla začít rozumně hlídat.

  • Honí nás mlsná

    Pokud konzumujeme příliš mnoho sacharidů nebo jednoduchých cukrů, spouští to fenomén zvaný carb-craving. Doslova toužíme po dalších a dalších cukrech! Když se cukr vstřebává prostřednictvím inzulinu a hladina cukru v krvi rychle klesne, způsobí nám to hypoglykemii. Tělo nám pak dává signál, že potřebuje více cukru, aby tento náhlý pokles kompenzovalo.

    VIDEO: Lucie Petřek Michalcová: Co jíst před spaním při hubnutí?

    Video se připravuje ...
    Lucie Petřek Michalcová: Co jíst před spaním při hubnutí? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Únava a náladičky

    Inzulinová nerovnováha může způsobit také náhlé poklesy energie, proč? Cukr je hlavním palivem pro buňky a jeho dostatečné množství nám zajišťuje i dostatek energie. Pokud máme cukru málo, máme i málo energie, naopak příliš vysoká hladina cukru v krvi nás vůbec nenakopne. Když je cukru příliš, inzulin nemůže fungovat tak, jak má, a my se cítíme unavenější. Objevují se i výkyvy nálad či náhlé stavy malátnosti.

  • Zvýšení hmotnosti

    Není třeba mít titul z biologie, abychom věděli, že příliš cukru vede k tloustnutí. Co za tím ale stojí? Právě inzulin může přibírání na váze podporovat. V případě, že si sladké dopřáváme konstantně, může to vést od zvýšené produkce inzulinu až k inzulinové rezistenci, která urychluje další přibírání. Vysoká hladina cukru v krvi může také poškodit tělesné bílkoviny a v důsledku tak zpomaluje funkci našich orgánů – spalujeme proto z přijatých cukrů méně energie.

    VIDEO: Veronika Pourová: Co snídat při hubnutí?

    Video se připravuje ...
    Veronika Pourová: Co snídat při hubnutí? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Zrychlené stárnutí

    Také pokožka nám dává signály, že jíme cukru příliš. Nadbytek glukózy spouští proces zvaný glykace, kdy se glukóza váže na bílkoviny jako kolagen či elastin, které jsou nezbytné pro udržení pružné a měkké pokožky. Tím se tyto bílkoviny degradují, pleť ztrácí svoji elasticitu, vypadá mdle a unaveně. Vysoké hladiny inzulinu mohou také způsobit tmavé skvrny na kůži.

  • Bolesti břicha

    Nejen rychlý vzestup hladiny cukru v krvi a rychlé uvolňování inzulinu, ale také narušení rovnováhy střev, které může časem proměnit střevní mikroflóru. Příliš mnoho cukru zkrátka chutná škodlivým bakteriím, které tak ve střevech zvítězí nad těmi prospěšnými. Některé z nejčastějších příznaků jsou nadýmání, průjem, zácpa nebo pocit těžkosti po jídle. Kromě toho, že tyto poruchy trávení snižují schopnost střev absorbovat základní živiny, oslabují imunitní systém a celkové zdraví.

Autor: Alena Julie Novotná

Diskuse ke článku

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji