- 8. března 2025 06:00
Snad jen vrcholoví sportovci a sportovkyně přesně vědí, kolik cukru denně snědí. I když se my, běžní smrtelníci, snažíme příjem cukru omezit, stačí jeden pohled do spíže, abychom si uvědomili, že to nemáme tak úplně pod kontrolou. Ze složení mnoha běžných potravin včetně kořenicích směsí či baleného pečiva by leckoho polilo horko.
Podle Světové zdravotnické organizace by ve vyvážené stravě nemělo pocházet více než 10 % denních kalorií z přidaných cukrů. A to se může rychle nasčítat, nicméně by nebylo rozumné kvůli tomu panikařit a přiklonit se k druhému extrému: Cukr si naprosto zakázat a koketovat tak s narušením našeho vztahu k jídlu. Naše těla nám totiž dokážou signalizovat, pokud cukru konzumujeme příliš, a je tedy načase si složení jídla začít rozumně hlídat.
Honí nás mlsná
Pokud konzumujeme příliš mnoho sacharidů nebo jednoduchých cukrů, spouští to fenomén zvaný carb-craving. Doslova toužíme po dalších a dalších cukrech! Když se cukr vstřebává prostřednictvím inzulinu a hladina cukru v krvi rychle klesne, způsobí nám to hypoglykemii. Tělo nám pak dává signál, že potřebuje více cukru, aby tento náhlý pokles kompenzovalo.
VIDEO: Lucie Petřek Michalcová: Co jíst před spaním při hubnutí?
Video se připravuje ...Únava a náladičky
Inzulinová nerovnováha může způsobit také náhlé poklesy energie, proč? Cukr je hlavním palivem pro buňky a jeho dostatečné množství nám zajišťuje i dostatek energie. Pokud máme cukru málo, máme i málo energie, naopak příliš vysoká hladina cukru v krvi nás vůbec nenakopne. Když je cukru příliš, inzulin nemůže fungovat tak, jak má, a my se cítíme unavenější. Objevují se i výkyvy nálad či náhlé stavy malátnosti.
Zvýšení hmotnosti
Není třeba mít titul z biologie, abychom věděli, že příliš cukru vede k tloustnutí. Co za tím ale stojí? Právě inzulin může přibírání na váze podporovat. V případě, že si sladké dopřáváme konstantně, může to vést od zvýšené produkce inzulinu až k inzulinové rezistenci, která urychluje další přibírání. Vysoká hladina cukru v krvi může také poškodit tělesné bílkoviny a v důsledku tak zpomaluje funkci našich orgánů – spalujeme proto z přijatých cukrů méně energie.
VIDEO: Veronika Pourová: Co snídat při hubnutí?
Video se připravuje ...Zrychlené stárnutí
Také pokožka nám dává signály, že jíme cukru příliš. Nadbytek glukózy spouští proces zvaný glykace, kdy se glukóza váže na bílkoviny jako kolagen či elastin, které jsou nezbytné pro udržení pružné a měkké pokožky. Tím se tyto bílkoviny degradují, pleť ztrácí svoji elasticitu, vypadá mdle a unaveně. Vysoké hladiny inzulinu mohou také způsobit tmavé skvrny na kůži.
Bolesti břicha
Nejen rychlý vzestup hladiny cukru v krvi a rychlé uvolňování inzulinu, ale také narušení rovnováhy střev, které může časem proměnit střevní mikroflóru. Příliš mnoho cukru zkrátka chutná škodlivým bakteriím, které tak ve střevech zvítězí nad těmi prospěšnými. Některé z nejčastějších příznaků jsou nadýmání, průjem, zácpa nebo pocit těžkosti po jídle. Kromě toho, že tyto poruchy trávení snižují schopnost střev absorbovat základní živiny, oslabují imunitní systém a celkové zdraví.
Klíčová slova: