Co kdyby vám někdo řekl, že si můžete dát svoje oblíbené chipsy i dortík a zhubnete? Tomuhle zázraku se říká intuitivní stravování.
Zkoušel všechny možné diety a vždycky sice zhubl, ale pak kila zase nabral. Bylo mu trochu trapné, když jako profesor University of Utah přednáší studentům o zdraví, ale sám má nadváhu. Tak hledal jiný způsob, jak se netrápit dietami a být štíhlý. A našel. Dnes, když jde Steven Hawks do obchodu s potravinami, klidně si do košíku hodí mandle v karamelu, zmrzlinu i čokoládové tyčinky. Přestože si neodepře žádnou ze svých oblíbených dobrot, zhubl 22 kilo a svou váhu si spoustu let udržuje. Tenhle vědec totiž objevil principy intuitivního stravování a vyzkoušel je sám na sobě. O co u téhle diety bez hladovění a omezení jde?
Základní princip
Jíte, co chcete a kdy chcete. Jen ale s tím, že si dáte jídlo jen tehdy, když máte opravdu hlad, a přestanete, když jste sytí. A tohle je genialita, ale zároveň i kámen úrazu intuitivního stravování. Většina z nás jí totiž i tehdy, když se nudí, potřebuje zlepšit náladu, chce si udělat radost… Jídlem si prostě tlumíme i zlepšujeme emoce. „Jednou z výhod intuitivního stravování je, že vždy jíte věci, které vás nejvíce lákají, ne z emocionálních důvodů, ne proto, že to máte a chutná to dobře, ale proto, že cítíte fyzickou potřebu to sníst,“ říká Steven Hawks. Dobrou zprávou je, že i tohle se dá naučit. Jak?
VIDEO: Margit Slimáková o miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat
Nejsou špatné potraviny
S tím by asi většina odborníků na výživu měla problém, ale profesor Hawks tvrdí, že není nutné dodržovat žádná striktní pravidla nebo se vyhýbat jakýmkoli potravinám. V tomhle směru nabízí naprostou svobodu. Tvrdí, že se prostě přestal cítit provinile za to, že jedl brambůrky se solí a octem. Ale také je přestal jíst, když neměl hlad. Podle tohoto principu si klidně můžete dát dort, ale jen ve chvíli, kdy vám kručí v břiše, a jen do okamžiku, kdy jste plní.
Poslouchat tělo, ne hlavu
Nejdůležitější je naučit se rozpoznat, kdy je vaše tělo opravdu hladové. Pro většinu z nás je totiž takový oběd nebo večeře spíš odměna než způsob, jak zahnat hlad a uspokojit tělo. My chceme jídlem uspokojovat i emoce nebo mírnit frustrace. Nakonec dost přesně to zahrála Renée Zellweger jako Bridget Jonesová, která kvůli vztahovým problémům klidně zhltla vaničku zmrzliny. Jak tedy na rozpoznávání v praxi? Při psaní tohoto článku mám fakt velkou chuť na špagety, které jsem si do práce přinesla. Jenže se ptám sama sebe. Máš chuť, nebo hlad? A vzhledem k tomu, že odpověď je chuť, prostě ještě nějakou dobu počkám, než se dostaví pocit hladu. Takhle to můžete trénovat i vy.
Začnou ubývat
Říkáte si, že když budete své pocity hladu pokaždé zahánět svíčkovou, výpečky, koláčem nebo knedlíky, těžko zhubnete! Jenže pokud si dovolíte jíst ne úplně zdravé nebo dietní potraviny bez pocitu viny, postupem času zjistíte, že chuť na něco nezdravého se objevuje čím dál míň, a začnete mít chuť na kvalitnější a vyvážená jídla. Skvělé na tom je, že v tomhle případě nemusíte překonávat a hlídat sami sebe. Efekt se prostě dostaví sám od sebe.
Pomalu, ale vědomě
Při intuitivním stravování vám pomůže, když se naučíte jíst co nejvíce pomalu a budete jídlu věnovat plnou pozornost. Oceňujte každé sousto, které dáte do úst, vnímejte jeho chutě, vůně i texturu. Díky pomalému jedení si své jídlo skvěle užijete, a navíc lépe poznáte, kdy už máte dost, a je čas jídlo odložit. Pokud jste z dětství zvyklí vždycky dojídat, bude třeba změnit přístup. Ano, je těžké odložit poloplný talíř, ale i to je otázka zvyku. Kdo říká, že musíte zbytky vyhazovat? Klidně si je dejte k večeři nebo schovejte na druhý den.
Hledání bodu sytosti
Profesor Steven Hawks radí naslouchat svému tělu a jeho signálům, které říkají, kdy je čas přestat jíst. Problém je, že tělo obvykle signalizuje pocit sytosti přibližně dvacet minut po zahájení jídla. Zhruba tuhle dobu totiž potřebuje náš nervový systém a hormony spojené s regulací hladu k tomu, aby centru sytosti v mozku řekly, že je čas přestat jíst. I to je důvod, proč je třeba naučit se jíst velmi, ale opravdu velmi pomalu.
Kolik steaků, tolik brokolice
Intuitivní stravování samo o sobě nikomu nevytvoří pekáč buchet na břiše, řekl Hawks, ale povede ke zdravějšímu životnímu stylu. Stále jí i nezdravé jídlo a v kanceláři má sklenici medu, ale dopřává si ho jen občas. „Moje strava je vlastně docela zdravá. Je stejně pravděpodobné, že si dám brokolici jako steak,“ řekl vědec, který tvrdí, že je mylná představa, že když máte všechno povoleno, ve vaší stravě se budou objevovat jen tučné, slané nebo přeslazené potraviny. Intuitivně totiž tíhneme k rozmanitosti i v jídelníčku, a ani ten největší „masožrout“ nedokáže jíst pečínku třikrát denně a sedm dní v týdnu.
Další zajímavé a inspirativní články z oblasti módy, zdraví, krásy, ale i tipy do domácnosti a zajímavé rozhovory najdete v aktuálním vydání týdeníku Blesk pro ženy! Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného v našem iKiosku!
