Někteří místní obyvatelé, kteří podezírají muže ze zoofilního obcování se zvířetem, se již obrátili na SOS linku pro zvířata. Mají o zdraví kozičky strach. Zvuky, které vydává, totiž rozhodně nejsou radostné a i bez porozumění je v nich možné rozeznat výkřiky bolesti.

Jde o majitele kozy, o kterou se sice dobře stará, ale občas se s ní na 10 minut zavře v kůlně a poté se odtamtud má ozývat hrozné mečení. Zvíře vydává nesnesitelné zvuky. Majitel pak vyjde z kůlny a je vysmátý a spokojený,“ řekla webu Pluska.sk šéfka sdružení Mária Sliacka.

Podle Márie už ve vesnici, jejíž název nelze zveřejnit kvůli citlivosti případu, našli kočku, která měla těžce poraněné pohlavní orgány. Podezření i v tomto případě padá na svobodného muže středního věku, který žije sám. Společnost mu dělá jenom koza. Jestli ji však sexuálně zneužívá, je těžko prokazatelné.

Vždy je s ní zavřený v kůlně na svém dvoře. A tam se jen tak někdo nedostane. Zvuky, které svědčí o utrpení zvířete, slyšel svědek v brzkých ranních hodinách. Nejbližší sousedé však tvrdí, že nic neviděli a neslyšeli. „Zřejmě mají obavy z případných problémů,“ myslí si Mária. Na podezřelého si chce došlápnout osobně.

Je to moje povinnost, nenechám to jen tak. Když to podezření bude důvodné, obrátíme se i na policii,“ dodala. My jsme viděli kůlnu jen z ulice, do dvora jsme se nedostali. Brána byla zamčená, okna na domě měl muž pozavírané. Otázkou tedy je, jak takové týrání prokázat.

Zjistit je to možné jenom výtěrem z pochvy, který by ukázal přítomnost spermií. Z nich lze určit DNA, podle kterého lze identifikovat pachatele,“ řekl veterinář Miroslav Faga. „Reálně se k nám však do ambulance takovéto případy nemají jak dostat,“ upozornil.

Koza, o které mluvíme, musí být zděšená. Zvířata jsou ochotná se pářit jenom v období říje. Mimo něho je to obtěžuje,“ vysvětlil. V dávné minulosti se ale už s takovýmto případem setkal. „Pachatel se poté dostal do rukou psychiatrů,“ uzavřel. Pokud se i nyní prokáže, že k zoofilnímu znásilňování dochází, bude těžké klasifikovat trestný čin.

Může jít o ohrožování mravnosti, výtržnictví i týrání zvířat. Muž tak může skončit za mřížemi až na osm let. Obcování s kozou mu ale musí nejdříve prokázat. Nechť jsou ke zvířeti kozí bohové milostiví a její utrpení skončí.