Ondra v Kalifornii korunoval úspěšnou sezonu, v níž před dvěma měsíci obhájil titul mistra světa v lezení na obtížnost a stal se vicemistrem světa v boulderingu. „Je to jak na Vánoce. Dolezli jsme nahoře k prvnímu stromu, začalo sněžit a teprve tehdy bylo jasné, že se mi splnil sen. Perfektní načasování,“ uvedl Ondra v tiskové zprávě.

Ve stěně pracoval několik týdnů na tom, aby nacvičil nejtěžší úseky. K finálovému pokusu se vydal v pondělí 14. listopadu ve 2:46 ráno místního času, na vrchol se dostal v pondělí 21. listopadu v 15:30. Přelez zvládl bez přerušení pouze s nutným nocováním ve stěně v závěsných stanech.

Za první dva dny Ondra překonal 13 délek z celkových 32, z nichž většinu kvůli teplému počasí absolvoval v nočních hodinách. Pak se ale pokazilo počasí a třiadvacetiletý český lezec se potýkal se zimou a občasným sněžením či deštěm. Největším problémem se ukázala čtrnáctá délka, o jejíž zdolání se Ondra během čtvrtého dne neúspěšně několikrát pokoušel a postup následně ukončil.

„To jsem lezl hrozně špatně. Byl jsem nervózní, pod tlakem. Potřeboval jsem sedm pokusů na překonání místa, které jsem nikdy předtím nepovažoval za problematické,“ uvedl nejlepší lezec světa. V dalším průběhu už žádný větší problém neměl, byť cesta Dawn Wall je považována za nejtěžší vícedélkovou linii světa.

Pro výstup do kolmé a hladké stěny si Ondra se svým jističem museli vzít zásoby jídla a vody na řadu dní a zhruba v polovině měli dokonce i visutý základní tábor. Jakákoliv jistící chyba by se pro lezce stala osudnou.

Ondra je první v uznávaném světovém žebříčku podle lezeckého serveru www.8a.nu, do něhož se počítají výkony na skalách i stěnách za posledních dvanáct měsíců. Ve sbírce má dva tituly mistra světa v lezení na obtížnost (2014 a 2016) a titul světového šampiona v boulderingu (2014). K tomu má další tři medaile z MS a dvakrát ovládl i celkové pořadí Světového poháru v obtížnosti a jednou v boulderingu.

Sportovní lezení bylo nově zařazeno do programu olympijských her pro rok 2020 v Tokiu.

End of pitch #25 . @adam.ondra @blackdiamond #dawnwall #elcapitan #yosemite #liveclimbrepeat #blackdiamond

Video zveřejněné uživatelem Pavel Blažek (@pavelblazek),Lis 21, 2016 v 12:45 PST