Jen díky obrovské lásce a péči svých rodičů dívka přežila tak dlouho. Treacher Collinsův syndrom je vzácné onemocnění, které postihuje jednoho z padesáti tisíc novorozenců. Syndrom způsobuje, že se kosti v obličeji nevyvíjejí tak, jak mají a tak dochází k deformaci.

Vitórii se nevyvinulo celých 40 kostí a po narození jí lékaři kvůli chybějícímu obličeji nedávali žádnou šanci na přežití. Odmítli dítě i krmit a doporučili rodičům, aby vzali dcerku domů a počkali, až umře.

S tím se ale rodina nesmířila a s láskou se o dítě starala. Denní režim obsahoval i pravidelné kontroly, jestli se dívka nedusí. Každé tři hodiny ji krmili hadičkou přímo do žaludku a během let holčička podstoupila osm operací, kdy doktoři přesouvali oči, nos a ústa na původní místo.

Navzdory všem předpokladům holčička oslavila své deváté narozeniny. „Nevíme, jak dlouho přežije. Nečekali jsme ani to, že se dožije devíti let, ale jsme vděční, že je tu pořád s námi,“ říká Vitóriina maminka. Podle lékařů je dívenka stále naživu jen díky péči svých rodičů.

Fotogalerie
9 fotografií