Tajemný vlak údajně zmizel na jaře roku 1945 v podzemí v zalesněných kopcích, zvaných Soví hory, na jihozápadě země, když ujížděl před Rudou armádou. Krátce poté válka skončila a až dodnes se nikomu lokaci záhadného vlaku nepodařilo vypátrat, tedy alespoň s tím nikdo veřejně nevystoupil. Můžou za to děti nacistů, které poklad střeží dodnes?

Místní o tom nechtějí moc mluvit, ale podle nich jsou kopce střežené dodnes. Ještě čtyři roky po válce v oblasti prý operovali němečtí partyzáni, kteří nemilosrdně zavraždili každého, kdo po pokladech pátral. Potvrzuje to i Henryk Zieliński (64), který prý historky slýchal od příbuzných. Polskému deníku Fakt povyprávěl, že tito partyzáni vyvraždili celou rodinu v domě, který sousedil s tím jejich. Nejspíš v okolních lesích narazili na něco, co vidět neměli, a museli být "odstraněni".

Záhadná úmrtí ale prý pokračovala dále. V 90. letech jeden starší muž veřejně prohlašoval, že v jednom z tunelů u městečka Jedlina-Zdrój je ukrytý poklad. Dozvěděl se to prý od Němce, který pomáhal cennosti do podzemí schovat. Nedlouho poté stařečka našli oběšeného. Podle policie sebevražda, sousedé, kteří ho znali, s tím ale nesouhlasili.

Podle místních poklad střežilo po válce německé partyzánské komando Werwolf a potomci členů lesy hlídají dodnes.

Vyhrožovali polskému historikovi

O tajemných strážcích pokladu a jejich podivných praktikách mluvil i polský historik Tadeusz Slowikowski (85). Britskému portálu MailOnline popsal, že 5. května 1945 někdo vystřílel celou rodinu ve Valbřichu, která žila nad jedním ze záhadných tunelů, a dům srovnal se zemí. Tři dny nato osvobodili město Sověti. „Ten, kdo je zabil, zřejmě nechtěl, aby někomu řekli o tom, co viděli,“ vysvětlil historik s tím, že osud rodiny zpečetili nejspíš sami nacisté.

Když historik sám začal po vlaku pátrat, navštívili ho lidé v civilním oblečení a vyhrožovali mu, aby přestal. „Krátce poté byl můj pes otráven. Někdo mi vylomil dveře a napíchli mi telefony. To jsou klasické kroky tajných složek, když vás chtějí zastrašit,“ doplnil Slowikowski s tím, že jeho hovory jsou prý monitorovány dodnes. Historik prý mluvil s dalšími hledači pokladů, kteří se s tím jednáním setkali.

V Polsku vypukla zlatá horečka

Zlatá horečka vypukla v půlce srpna, kdy byly úřady ve Valbřichu oficiálně vyrozuměny, že dva muži, Polák a Němec, nalezli pod městem vlak, který zmizel na jaře roku 1945. Úřadům se nálezci přihlásili o desetiprocentní odměnu. Vzápětí se okolí začalo hemžit dalšími hledači pokladů, někteří dokonce dorazili i z Japonska. Poklad je prý ukryt v zalesněných kopcích, zvaných Soví hory, zhruba mezi 61. a 65. kilometrem tratě mezi Vratislaví a Valbřichem. Pátrání po ztraceném nacistickém vlaku začne prý na jaře.

Zatím není jasné, čím je vlak naložen. Ve vlaku by mohlo být zlato zabavené Židům za druhé světové války, někteří se ale domnívají, že nacisté do vlaku naložili rozebranou jantarovou komnatu, kterou ukradli z Kateřinského paláce v Rusku.

Fotogalerie
22 fotografií