Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Byl nadprůměrně inteligentní a zavraždil tři lidi: Před 17 lety policisté zatkli lesního vraha Viktora Kalivodu

Aktualizováno -
20. října 2022
11:51
Autor: max, jel - 
27. září 2015
15:03

Byl prý nadprůměrně inteligentní, studoval dvě vysoké školy, z Milionáře si odnesl 320 tisíc, jeho otec pracoval pro NATO, matka je zubní lékařka. Na druhou stranu byl vyšinutý, krutý, bez emocí a nikdy se nesmál. Lesního vraha Viktora Kalivodu policie zatkla 20. října 2005 před panelovým domem, kde bydlel. Později byl za trojnásobnou vraždu odsouzen na doživotí. Trest neunesl a spáchal sebevraždu. 

Když si 13. října roku 2005 vyšli starší manželé do lesa u obce Nedvědice na Brněnsku na dříví, netušili, že se domů již nikdy nevrátí. Za Františkem (†70) a Emilií (†64) se nečekaně objevil vrah, který nedal manželskému páru žádnou šanci. Oba zezadu zastřelil legálně drženou zbraní a potom ještě každému z nich vpálil kulku do hlavy.

Po dvojnásobné vraždě se Viktor Kalivoda ubytoval v brněnském hotelu a spřádal další ďábelské plány. O tři dny později si bestiální čin zopakoval. Tentokrát se jeho náhodnou obětí stal muž (†44), který v lese mezi obcemi Drnek a Malíkovice na Kladensku venčil psa.

Nadprůměrně inteligentní vrah byl dopaden 20. října. U sebe měl vražednou zbraň a náboje. Zřejmě se chystal znovu zabíjet. Lesní vrah měl totiž v plánu vraždit ve velkém, chtěl útočit i v pražském metru.

Chtěl vraždit nejméně patnáctkrát

K činům se Kalivoda přiznal. U pražského vrchního soudu uvedl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v metru. Vždy však v poslední chvíli od svého plánu upustil. Inspiroval se prý vražedkyní Olgou Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze usmrtila nákladním autem osm lidí a o dva roky později byla popravena.

U soudu se Kalivoda přiznal, že Hepnarová ho v jeho mysli k vraždám vybízela. „Měl jsem pocit, že nemám budoucnost ani ve společnosti ani v partnerských vztazích. Nemám žádný pocit. Jen rozumem vím, že jsem udělal něco hrozného. Cítil jsem, že mě k tomu někdo nutí. Tou osobou byla Olga (pozn. Hepnarová) a cítil jsem, že to po mně chce. Požadovala, abych pokračoval v tom, co provedla ona.“

U soudu také řekl, že k vraždám ho prý vedlo jeho čtyřleté osobní strádání a opakovaná neúspěšná snaha zabít sám sebe. Mnohokrát už údajně stál na mostě u Žampachu nebo na Nuselském mostě v Praze a měl v plánu skočit. Při pohledu dolů se několikrát pořezal na rukou, což mu údajně pomáhalo snížit napětí.

V Milionáři vyhrál 320 tisíc

Podle soudních znalců byl Kalivoda příčený a vysoce inteligentní. V roce 2004, tedy rok před vraždami, se zúčastnil televizní soutěže Chcete být milionářem, kde vyhrál 320 tisíc korun. Před činem studoval dvě vysoké školy. Obou však zanechal prý proto, že na něj byly příliš lehké.

Video  Psychicky narušený lesní vrah se rozhodl vraždit po vzoru Olgy Hepnarové  - Videohub
Video se připravuje ...

dumik ( 2. února 2016 20:16 )

 zase tak senzačně inteligentní nebyl, když ho chytili za sedm dní a ještě s vražednou zbraní v ruce....a dobře udělali

mazelrozmazlenej ( 28. září 2015 16:30 )

V dnešní době lidi moc nehoubařej a ani merdat dosela se už nechodí,chodit tam lovit lidi muselo napadnout fakt blba.

mazelrozmazlenej ( 28. září 2015 16:24 )

Jo Olga ta musela merdat jak stroj,tam a zpět tam a zpět až po kořen

hofihofi ( 27. září 2015 22:03 )

Normalni clovek nevjede do lidi na szanici tram

naidka ( 27. září 2015 18:51 )

A jak by se to asi dověděl? Každý z diskuzí zná tvůj životopis nazpaměť. Nechci být zlá, ale divím se, co jsi tady na sebe všechno vyvalil a ne jednou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání