Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Největší kokainový baron historie: 13 věcí, které jste nevěděli o Pablu Escobarovi

/
  • Pablo Escobar byl nejznámějším kokainovým lordem historie lidstva.
    Pablo Escobar byl nejznámějším kokainovým lordem historie lidstva. (Wikipedia.org/profimedia.cz/INT)
    7. října 2015 ● 10:04

    Byl nekompromisní, nelítostný, brutální, vychytralý, potrpěl si na luxus a někdy si hrál na rockovou hvězdu. Kolumbijec Pablo Emilio Escobar Gaviria (†44) se probojoval na samotný kriminální vrchol v zemi a stal se nejznámějším kokainovým bossem v historii lidstva. Podplácel politiky i policii, kdo se mu postavil, toho nechal zabít. Nakonec skončil sám s kulkou v hlavě. Kdo ji ale vypálil, zůstává dodnes záhadou. Není divu, že je Escobar stále předmětem zájmu i filmařů. Nejnovější životopisný seriál Narcos boduje u diváků i kritiků.

  • 1.

    Pocházel z chudé a obyčejné rodiny

    Drogový lord se narodil 1. prosince 1949 v kolumbijském městě Rionegro. Jeho otec byl skromný farmář, matka vyučovala děti na základní škole.
    Pablo Escobar byl mezi lidmi oblíbený.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Kriminální začátky

    Když byl ještě teenagerem, kradl Escobar náhrobky na hřbitovech, odíral jim nápisy a prodával je. Už tehdy říkal kamarádům, že se do 22 let stane milionářem. Poté začal krást auta, prodával pašované cigarety, padělané losy, a dokonce unášel lidi, než v roce 1970 vstoupil do světa drog.2444427:full:true:true

  • 3.

    Kokain pašoval v pneumatikách letadel i ponorkách

    Zpočátku své drogové kariéry pašoval Escobar kokain ve starých pneumatikách letadel. Pilot si tak mohl vydělat i 250 kilo kokainu během převozu zásilky. Záleželo, jak velké množství drog přepravoval. Jindy drogy pašoval sám Escobar. V jednu chvíli se odhadovalo, že takto propašoval do USA až 15 tun kokainu denně. Mimo letadla používal k pašování i dvě dálkově ovládané miniponorky.
    Escobar pašoval drogy v pneumatikách letadel.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Výdělečný byznys

    Escobar vybudoval v průběhu 70. let obrovské drogové impérium. To se v 80. letech rozšířilo na mezinárodní úroveň. Escobar zásoboval kokainem Severní i Jižní Ameriku. V dobách největších úspěchů vydělával Escobar v přepočtu 24 milionů korun denně.
    Pablo Escobar
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Stříbro nebo olovo

    Escobarovým heslem bylo »plata o plomo« neboli »stříbro nebo olovo«. Politiky i policisty podplácel ve velkém. Platil štědře. Kdo jeho velkorysou nabídku nepřijal, schytal kulku.2444395:full:true:true

  • 6.

    Měsíčně utratil 60 tisíc za gumičky

    Zní to k nevíře, ale Escobar utrácel měsíčně za obyčejné gumičky až v přepočtu 60 tisíc korun. Proč? Svazoval jimi balíky peněz.
    Escobar kupoval gumičky ve velkém, aby s nimi mohl svazovat peníze.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Měl vlastní luxusní vězení

    V roce 1991 souhlasil Escobar, že se vzdá kolumbijské policii. Bál se totiž, že by mohl být vydán do Spojených států, které po něm prahly. Věznici La Catedral si sám postavil. Šlo o luxusní zařízení, v němž měl vše potřebné, aby mohl drogový byznys řídit dál. Vězení dokonce opouštěl, když šel například na fotbal.2444391:full:true:true

  • 8.

    Mezi lidmi byl oblíbený

    Za peníze, které získal obchodem s drogami, nechal ve městě Medellín postavit několik nemocnic, kostelů, dětských hřišť a parků. Navíc jeho pohůnci pravidelně rozdávali peníze těm nejchudším.
    Escobar s manželkou a synem
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    Je zodpovědný za smrt 4000 lidí

    Kolik lidí zabil a nechal Escobar zabít, již přesně spočítat nelze. Říká se ale, že toto číslo se vyšplhalo na závratné 4000. Mezi zavražděnými byl i kandidát na kolumbijského prezidenta.
    Escobar je stále v Kolumbii legendou.
    Autor: profimedia.cz

  • 10.

    Jednou spálil 100 milionů

    Když se Escobar ukrýval v horách poblíž Medellínu s rodinou, udeřila velké zima. Aby uchránil svou dceru před prochlazením, spálil na místě v přepočtu 36 milionů korun v bankovkách. To byl ale fotřík.
    Escobar spálil 100 milionů, aby zahřál svou dceru.
    Autor: profimedia.cz

  • 11.

    Forbes ho zařadil do svého žebříčku

    V roce 1989 ho do svého žebříčku nejbohatších lidí světa zařadil prestižní byznys magazín Forbes. Escobar skončil na sedmém místě s odhadovaným jměním v přepočtu 1,2 miliardy.
    O Escobarovi psal i Forbes.
    Autor: Forbes

  • 12.

    Seriál boduje

    Životopisný seriál Narcos z dílny Netflixu boduje u diváků i kritiků. Je napínavý, autentický a má spád. Aktuálně má na portálu csfd.cz uživatelské hodnocení 95 %. Natočil ho režisér José Padilha, který má na svědomí remake Robocopa.
    Video
    Video se připravuje ...

    Trailer na seriál Narcos Netflix

  • 13.

    Zastřelili ho, nebo se zabil?

    Drogový boss byl zastřelen při přestřelce s kolumbijskou policií v roce 1993. Fatální ranou byl zásah kulkou do spánku. Escobar se přitom svému bratrovi svěřil, že se střelí do hlavy, pokud ho dostanou a obklíčí. Pravda o jeho smrti je tak pořád záhadou.
    Policisté pózují nad mrtvolou zastřeleného Pabla Escobara.
    Autor: Wikipedia.org

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

pospichali...@...: Jen pro upřesnění,v době svého vrcholu vydělával až 60 milionu dolarů denně,ne 24 milionu korun!

(18. 10. 2016 22:04)

zihac: a taky obr. 4 - vydělával 1,4 mld denně. str. 11 - časopis forbes ho umístil na 7. pozici s odhadovaným jměním 1,4 mld... co kdybyste v redakci zaměstnali někoho aspoň s ukončeným středoškolským vzděláním?

(07. 10. 2015 14:11)

zihac: "spálil na místě v přepočtu 100 korun v bankovkách". Redakce se opět vyšvihla

(07. 10. 2015 14:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Prohlédněte si nejlepší akty na webu DIGIarena.cz BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy