„Příběh nočního hlídače se znalostí čtyř jazyků a diplomem z matfyzu, který podepsal smlouvu s čertem a myslel si, že ho přechytračí, mě fascinoval,“ píše v úvodu své knihy Vladimír Ševela.

Do USA Köchera doprovázela jeho krásná žena Hana. Brzy získal v Americe pověst antikomunisty. V roce 1973 mu CIA skutečně nabídla místo v jednom ze svých nejtajnějších oddělení. Mise byla splněna. Jedenáct let měl přístup k tajným dokumentům americké vlády.

Až v roce 1984 manžele Köcherovy zatkla FBI. Jeho přátelé žasli: Jak tenhle výstřední chlapík, který se vždycky choval přesně opačně, než by se nenápadný agent měl chovat, mohl být komunistický špion?

Köcher dostal doživotní trest, v roce 1986 byl ale vyměněn za sovětského disidenta Anatolije Ščaranského. „Za Köchera bychom vyměnili ne tři, ale pět Ščaranských,“ prohlásil později šéf KGB Vladimir Krjučkov. Dodnes není znám žádný Rus či jiný sovětský občan, kterému by se do CIA coby agentovi podařilo proniknout. Svérázný špion z Československa měl tehdy pro KGB zásadní význam. Jiný generál KGB však předtím označil Karla Köchera za agenta Američanů.

Po návratu do Československa působil v Prognostickém ústavu a dosud žije ve vile u Prahy.

Přestože v USA dostal doživotí, je za oceánem považovaný za nejúspěšnějšího špiona 20. století. V Česku je však hodnocen negativně. Má prý na svědomí lidské životy, tajné informace získával díky sexuálním orgiím, před odchodem do zahraničí udával své známé…

Kniha Český krtek v CIA vznikla na základě mnoha rozhovorů.  Nejde ovšem o osobní zpověď jednoho z nejúspěšnějších vyzvědačů 20. století, nýbrž o napínavou a barvitou reportáž, kde je špionova výpověď konfrontována s jeho odtajněným spisem, nikdy nepublikovanými názory expertů včetně bývalého hlavního historika CIA, vyprávěním desítek svědků, někdejších Köcherových „řídících orgánů“ i Američanů, kterým se „prvního krtka v CIA“ podařilo odhalit.

Jde o strhující životní příběh talentovaného a ambiciózního muže, nad nímž v dětství visel kvůli židovskému původu Damoklův meč transportu a jenž za komunismu po studiu dvou vysokých škol skončil jako noční hlídač. Rozhodl se tedy podepsat smlouvu s čertem v podobě tajných služeb, o nichž si myslel, že je dokáže přechytračit. Lze ale přelstít ďábla? A jakou cenu je za to třeba zaplatit?

Fotogalerie
6 fotografií