Od smrti herečky Nataši Gollové (†76) uplynulo 29. října už 27 let. Snad se konečně dočkala pokoje. Její život totiž rozhodně pokojný nebyl... Po velké slávě za dob první republiky přišel po konci druhé světové války strmý pád. Policie se ji snažila odsoudit za kolaboraci s Němci a zápisy z protokolů o ní rozhodně nejsou lichotivé.

„O Nataše Gollové vyprávěla, že se s ní zná již několik roků z doby nesvobody. Tuto nenávidí. Označila ji za »starou francouzskou k*rvu«,“ říká dokonce jeden zápis. Gollová měla ležet v žaludku jisté paní Bačinové. „Řekla, že jednou přijde den, kdy se zlomí a bude přinejmenším odsouzena k trestu smrti. Později řekla, doslovně, že Nataša je velká špionka,“ uvedla do protokolu žena. Proč paní Bačinová Natašu Gollovou tolik nenáviděla, není známo.

O kolaboraci slavné herečky s Němci se ovšem dá přinejlepším pochybovat. Dokonce v květnu 1945 přišla dobrovolně do Terezína léčit a pomáhat lidem nakaženým skvrnitým tyfem, přičemž se sama nakazila. To ale odpůrce nezajímalo. Pomluvy a osočování herečku tak psychicky deptaly, že se dokonce po odchodu z Terezína pokusila o sebevraždu! Temné tajemství prozradil Aleš Cibulka v dokumentu České televize Příběhy slavných.

Fotogalerie
4 fotografie