K nejtajemnějším místům v Praze patří bezesporu Mladotovský palác přezdívaný Faustův dům. Legendy a strašidelné příběhy o něm kolují už několik století. A není divu. Jeho majitelé byli většinou podivíny, kteří se zabývali mýty opředenou alchymií a v útrobách domu provozovali chemické pokusy v naději, že vyrobí zlato či elixír mládí. Faustův dům je mnohem starší než Nové Město pražské, na jehož území se nachází. Již dlouho před jeho založením císařem Karlem IV. zde byl ohrazený dvorec, který střežil důležitou obchodní cestu spojující Vyšehrad s Pražským hradem. Lokalita, na které dvorec stál, byla patrně pohanským hájem, v němž měla své obětiště bohyně Morana.

Ve spárech šarlatánů

Tajemná historie domu začala v druhé polovině 16. století, kdy objekt v roce 1590 koupil dvorní alchymista císaře Rudolfa II. Edward Kelley. Ten v domě zřídil laboratoř a prováděl v ní různé chemické pokusy. Byl jedním z šarlatánů, kteří tvrdili, že dokážou olovo přetvořit na zlato. Moc se mu ale nedařilo. V Anglii, odkud do Prahy přišel, mu za padělání listin uřízl kat obě uši a zákon porušoval i u nás. Byl vězněn na Křivoklátě, po neúspěšném útěku, amputaci nohy a obvinění ze špionáže skončil za mřížemi v mosteckém Hněvíně, kde nakonec spáchal sebevraždu.

Ďábelské plameny?

Alchymie se ve Faustově domě provozovala i v druhé polovině 18. století, kdy jej vlastnili pánové Mladotové ze Solopysk. Na rozdíl od předchůdců měly jejich pokusy mnohem blíže k fyzice či chemii. Josef Mladota měl prý zálibu v mechanice a sestrojoval nejrůznější přístroje na principu optiky, elektřiny a magnetismu. Těmito přístroji pak bavil své návštěvníky. Podle jedné z legend měl chudý student, který se v domě usadil, najít třeba loď se dvěma veslaři, která se po zmáčknutí knoflíku měla pohybovat, nebo samouzavírací dveře v domě. Při chemických pokusech prý šlehaly plameny vysoko z oken, což Pražany děsilo a přisuzovali to řádění ďábla. Špatnou pověst pak dovršil někdejší kaplan kostela sv. Jana na Skalce, který s domem sousedí. Byl totiž vášnivým sběratelem hrůzostrašných lebek, zbytků šibenic a říkalo se, že dokonce spával v rakvi.

Smlouva s pekelníkem

Strašidelné pověsti dovršila v době romantismu tajemná legenda o proslulém doktoru Faustovi, který upsal svou duši ďáblu, smlouvu ale nedodržel, a tak si ho samotný Mefistofeles odnesl do pekla. Důkazem měl být otvor ve stropě, který se dlouhou dobu nedařilo zazdít.