Téměř 25 let zámek v Panenských Břežanech zeje prázdnotou. Malebný zámeček poblíž Prahy se stal v roce 1941 sídlem samotného říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten se do něj nastěhoval v roce 1941 a na jaře roku 1942 se za ním přistěhovala i jeho těhotná manželka Lina (†74) se třemi dětmi. Jenže zatímco si protektorova manželka malebného prostředí užívala až do konce války, prominentní nacista se tamními krásami dlouho nekochal.

Na poslední cestu z Panenských Břežan se vydal 27. května 1942 do Prahy, kde byl na něj spáchán atentát. Do zámku se už nevrátil, neboť zemřel 4. června 1942.

 „Zámek je nyní prohlašovaný za národní kulturní památku. Nemovitost je prakticky 25 let opuštěná. Obvodové zdi i příčky zatím stojí, krovy ale v pořádku nejsou, stejně jako sklep, který je napadený plísní, která je podle znalců nebezpečná pro statiku. Vše je promítnuto v ceně,“ řekl deníku Aha! likvidátor Václav Hlásek.

 „Nemovitost, stejně jako přilehlý pozemek, patří Výzkumnému ústavu kovů. Dáváme přednost zájemci o celý areál, jehož část patří také Inovačnímu technologickému centru, které je v konkurzu. Pozemek, ještě s dalšími stavbami průmyslového charakteru a laboratořemi, má přibližně 9 hektarů a nejnižší celková cena včetně zámku je 32 milionů korun,“ přibližuje deníku Aha! podrobnosti Hlásek.

S tím, že není nemovitost v nejlepším stavu, souhlasí i Helena Vovsová (90), která u Heydricha pracovala. „Před časem jsem se do zámku dostala, je to hrůza, skoro bych to tam ani nepoznala. Prakticky vše je v něm zdevastované,“ říká.

 

Fotogalerie
9 fotografií