Uniforma nacistického vůdce Adolfa Hitlera nebo kapsle s jedem jeho spolupracovníka Hermanna Göringa se v sobotu spolu s dalšími jejich osobními věcmi dražila,

v Mnichově. Celkem šlo o 169 nacistických relikvií, všechny dala do aukce dcera amerického lékaře, který pečoval o obžalované v poválečných norimberských procesech.

Dražba se ovšem ocitla už dlouho před svým konáním pod palbou kritiky. Historici a židovské organizace se obávali, že dražbu zneužijí neonacisté.

„Tato aukce je nechutná. Ukazuje na mimořádně pochybné zacházení s našimi dějinami,“ uvedla předsedkyně židovské kulturní obce pro Mnichov a Horní Bavorsko Charlotte Knobloch. Jako nechutnost popsal akci i mnichovský starosta Dieter Reiter a vyzval aukční firmu, aby přehodnotila své záměry. Aukční dům Hermann Historica ale tvrdil, že dražbou chtěl přispět k vědeckému poznání. „Jak mohou k vědeckému poznání posloužit Göringovy XXL spoďáry?“ ptali se hned škodolibě novináři.

Firma nakonec celý problém vyřešila šalamounsky: Kontroverzní aukci uzavřela pro veřejnost a zástupcům médií zakázala vstup do budovy. „Vyhrazujeme si také právo nezveřejňovat výši aukčních cen,“ informovala společnost. Na dražbu se ale nakonec podařilo dostat novináři německého deníku.

Na aukci se sešlo zhruba 50 zájemců. Nejvíc utratil anonymní kupec z Argentiny. Na dražbě podle zjištění německého deníku Bild během pěti hodin vyhodil více než 600 tisíc euro (přes 16 milionů Kč). „Je to všechno pro muzeum,“ tvrdil novináři. Své jméno ale odmítl uvést.

Za kolik se vybrané nacistické relikvie vydražily?

Hitlerova uniforma (bunda) - 275 000 euro (7,44 milionu Kč)

Hitlerovy kalhoty - 60 000 euro (1,68 milionu Kč)

Hitlerovy ponožky - 18 000 euro (487 tisíc Kč)

Rentgenový snímek Hitlerovy hlavy - 21 000 euro (568 tisíc Kč)

Göringovy hodinky - 42 000 euro (1,14 milionu Kč)

Göringova kapsle, v níž měl schovaný kyanovodík, kterým se otrávil před popravou - 26 000 euro (700 tisíc Kč)

Göringovo spodní prádlo - 3000 euro (81 tisíc Kč)

Göringův šibeniční provaz (6,5 cm, nepoužitý) - 2000 euro (54 tisíc Kč)

Fotogalerie
19 fotografií