Ležáky na Chrudimsku. Osada, která byla domovem 54 lidí. Němci obec vypálili a obyvatele, až na dvě holčičky, pozabíjeli. Chrudimské muzeum nyní vystavuje věci, které po obětech zůstaly. Expozice zahrnuje prakticky vše, co se po Ležáckých podařilo dochovat. Jde převážně o předměty jejich denní potřeby a osobní věci.

„Některé z věcí jsou vystaveny vůbec poprvé. Jde například o svatební šaty, prstýnky či kabelku, do které ležácká mlynářka, když se dozvěděla o zatýkání spolupracovníků parašutistů, uschovala cennosti a její příbuzní ji pak zakopali,“ uvedla ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi Klára Habartová. Na výstavě jsou k vidění i dobové fotografie osady, včetně snímků odvlečených a popravených lidí.

Ležácké obyvatele Němci nahnali do kotelny Zámečku v Pardubicích, odkud postupně 24. června poslali 18 žen a 15 mužů na popraviště. Druhý den postříleli dalších sedm lidí z Ležáků a přes 30 spolupracovníků parašutistů. Někteří našli smrt v koncentračním táboře. Třináct ležáckých dětí odvezli nacisté do sběrného tábora v Polsku, kde bylo 11 z nich zplynováno.

Když promluví zdi: Památník Pečkárna

Fotogalerie
10 fotografií