Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Před 81 lety nacisté vypálili Lidice: Za smrt Hitlerova oblíbence pykaly stovky nevinných lidí!

  • Autor: ško,haj,jel - 
    10. 6. 2023
    09:45

    Uplynulo už 81 let od zkázy obce Lidice, kterou nacisté vyhladili v rámci teroru po úspěšném atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha (†38). Ten spáchali 27. května 1942 parašutisté z výsadku Anthropoid. Za smrt prominentního nacisty a Hitlerova oblíbence pykalo mnoho nevinných lidí. Všichni muži z Lidic byli zastřeleni, ženy putovaly do koncentračních táborů a většina dětí skončila v plynových komorách. Co přesně se dělo od chvíle, kdy proběhl atentát? 

  • 1.Co předcházelo zkáze

    27. května 1942, přibližně v 10:35

    Parašutisté Jan Kubiš (†28) a Josef Gabčík (†30) provedli v libeňské zatáčce atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (†38).

    27. května 1942, ve večerních hodinách

    Státní tajemník Karl Hermann Frank (†48) kvůli atentátu vyhlašuje výjimečný stav nad celým územím protektorátu.

    28. května 1942

    Začínají popravy… Kdokoliv, kdo atentát nějakým způsobem schvaluje, jde bez milosti na smrt.

    3. června 1942

    Majitel továrny na baterie ve Slaném Jaroslav Pála nachází mezi poštou pro své zaměstnance podezřelý milostný dopis adresovaný Anně Marusczákové z Holous u Brandýska. Jelikož se domnívá, že pisatel je zapleten do atentátu, předává list četnictvu. To jej podstupuje kladenskému gestapu.

    Ještě ten den je žena zatčena a přivedena k výslechu, u kterého vypovídá, že byla milencem, jehož pravé jméno neznala, požádána, aby vyřídila v Lidicích pozdrav rodinám Horákových a Stříbrných, jejichž synové sloužili v RAF.

    Anička Maruščáková, která zemřela shodou absurdních náhod. Anička Maruščáková, která zemřela shodou absurdních náhod. | Foto – archiv Stanislava Motla

  • 2.Rozhodnutí o vypálení Lidic

    4. června 1942

    V noci na 4. června probíhá razie v Lidicích. Při ní jsou zatčeni příslušníci obou rodin zmíněných v osudném dopise, Horákových i Stříbrných. Domovní prohlídky ani výslechy ale neodhalily nic podezřelého.

    4. června 1942, asi 4:30

    V pražské Nemocnici Na Bulovce umírá Reinhard Heydrich na následky komplikací po zranění, které utrpěl během atentátu.

    4. června 1942

    Zatčen je Václav Říha, dělník z Vrapic u Kladna, který je identifikován jako přítel Marusczákové a pisatel dopisu. Historku o spolupráci s odbojem si vymyslel, protože chtěl ukončit mimomanželský vztah.

    9. června 1942

    V Berlíně probíhá pohřeb Reinharda Heydricha. K. H. Frank předkládá osobně Adolfu Hitlerovi (†56) svůj záměr vypálit Lidice a obratem k němu získává souhlas.

     

    Státní tajemník K. H. Frank na vypálení Lidic osobně dohlížel. Státní tajemník K. H. Frank na vypálení Lidic osobně dohlížel. | Foto : wikipedia.org, Jakub Poláček, Památník Lidice, Foto Archív Aha, VHÚ

  • 3.Peklo propuká

    9. června 1942, večer

    Nastává obklíčení Lidic jednotkami SS a německou policií. Nikdo nesmí pryč. Na místě je už i štáb řídící akci.

    9. června 1942, 23:00

    Na lidické faře zvoní gestapo. Zdejší farář Josef Štemberka (†73) je spolu s ostatními lidickými muži internován ve sklepě Horákova statku. Ženy a děti jsou nahnány do lidické školy, aniž by věděly, co se děje.

    Noc z 9. na 10. června 1942

    Němci rabují veškeré domy ve vesnici, shromažďují a zabavují všechny cennější věci, ale také koně, dobytek a zemědělské stroje. Vše odváží do sousedního Buštěhradu.

    10. června 1942, při úsvitu

    Lidické ženy a děti jsou převáženy do tělocvičny kladenského gymnázia.

    10. června 1942, 7:00

    Ke zdi stodoly v sousedství Horákova statku jsou postupně přiváděni lidičtí muži. Nejprve po pěti, poté po deseti. Místo je obložené slamníky a matracemi. Všichni muži jsou zastřeleni.

    Zahrada Horákova statku, kde byli postříleni lidičtí muži. Slamníky měly zabránit odrážení kulek. Zahrada Horákova statku, kde byli postříleni lidičtí muži. Slamníky měly zabránit odrážení kulek. | Foto : wikipedia.org, Jakub Poláček, Památník Lidice, Foto Archív Aha, VHÚ

  • 4.Vypálení obce

    10. června 1942, ráno

    Do Lidic přijíždí K. H. Frank, aby osobně dohlížel na průběh akce.

    10. června 1942, poledne

    Poprava lidických mužů je u konce. Jako poslední je popraven farář Josef Štemberka, když odmítl nabídku, že bude ušetřen. Na zahradě Horákova statku leží 173 bezvládných těl.

    10. června 1942, poledne

    Jižní část Lidic je již v plamenech. Severní část čeká na svou likvidaci. Ohořelé stěny jsou vyhazovány do vzduchu výbušninami.

    12. června 1942, večer

    Do nákladních aut je naloženo 184 lidických žen, které jsou převezeny do koncentračního tábora Ravensbrück. Později k nim přibude ještě 7 žen, které měly děti do jednoho roku, a 4 ženy, které mezitím porodily.

    12. června 1942, večer

    Z jednadevadesáti dětí jsou vybrány pro poněmčení pouze tři. Zbylé jsou dvěma autobusy odváženy do tábora vytvořeného v komplexu bývalé textilní továrny v polské Lodži.

    16. června 1942

    Na střelnici v Praze-Kobylisích je popraveno dalších 26 lidických obyvatel. Patří mezi ně sedm žen a osm mužů z rodin Horákových a Stříbrných, kteří byli uvězněni před vypálením Lidic, a dále devět dospělých mužů, kteří byli osudné noci mimo Lidice. Navíc dva chlapci, u kterých bylo dodatečně zjištěno, že jim je více než 15 let.

    Všechny domy byly polity benzinem a zapáleny. Všechny domy byly polity benzinem a zapáleny. | Foto : wikipedia.org, Jakub Poláček, Památník Lidice, Foto Archív Aha, VHÚ

     

  • 5.Vymázání ze světa i z map

    Veškeré zbytky Lidic mizí. Místní rybník je zasypán, suť je odvážena pryč po nově postavené železniční vlečce. Na hřbitově jsou exhumovány ostatky z hrobů. Mění se celý reliéf krajiny a přímo na místě Lidic vzniká pustá pláň. Poslední terénní úpravy jsou dokončeny v roce 1943.

    2. července 1942

    Zbývajících 82 dětí, které se ukázaly jako nevhodné k poněmčení, je převezeno z Lodže do blízkého vyhlazovacího tábora Chełmno, kde jsou pravděpodobně ještě téhož dne usmrceny výfukovými plyny ve speciálním vyhlazovacím automobilu.

    Z celkového počtu 503 obyvatel obce bylo zabito nebo zahynulo v koncentračních táborech 340 lidí: 190 mužů, 60 žen a 88 dětí.

    6. července 1942

    Lidice jsou vymazány z mapy a úředně zrušeny. Jejich katastr je rozhodnutím ministerstva vnitra přičleněn k sousední Hřebči.

    6. srpna 1942

    Novým rozhodnutím ministerstva vnitra je území bývalých Lidic připojeno k Buštěhradu.

    Pohled na místo, kde dříve stávaly Lidice. Pohled na místo, kde dříve stávaly Lidice. | Foto : wikipedia.org, Jakub Poláček, Památník Lidice, Foto Archív Aha, VHÚ
     

  • 6.Ležáky

    24. června 1942, dva týdny po vyhlazení Lidic

    Nacisté vypálili i obec Ležáky na Chrudimsku. Šlo o odplatu za to, že v obci byla ukrývána vysílačka Libuše výsadku Silver A. Obyvatelé byli převezeni do Pardubic, kde bylo 33 dospělých osob pozdě večer zastřeleno. Jedenáct dětí bylo zavražděno v plynových komorách a pouze dvě byly dány na převýchovu do Německa.

    Vypálené Ležáky Vypálené Ležáky | ČTK

  • 7.Lidice vstávají z mrtvých

    Plánovité a chladnokrevné vyhlazení Lidic pobouřilo celý svět. Proto na různých místech na protest vznikají nové Lidice díky přejmenováním obcí. Mezi tyto země se zařadily například Mexiko, Brazílie či USA. Jméno Lidice dokonce dostávají při křtu i nově narozené děti.

    6. června 1945 rozhodla československá vláda o opětovném vybudování Lidic. Základní kámen nové obce byl položen 300 metrů od původních Lidic v létě 1947. Stavba prvních lidických domů začala v květnu 1948.

    Nejvíce peněz na poválečné obnovení Lidic věnovalo deset tisíc britských horníků. V rámci iniciativy „Lidice Shall Live“ (v překladu Lidice musí žít, pozn. red.) darovali svůj denní výdělek. Mezi sebou tak vybrali 30 tisíc liber, což dnes odpovídá částce přibližně milion liber, tehdy to bylo asi 30 milionů korun. Po únorovém převratu v roce 1948 však komunistická vláda nechtěla, aby se veřejnost dozvěděla, že peníze pochází ze Západu.

    Lidické děti mají památník. Lidické děti mají památník. | profimedia.cz

  • 8.Galerie:

    Video  Adolf Hitler  - Mall.tv
    Video se připravuje ...

    Video  Blesk Nacisté měli plány na dokonalou atomovku, tvrdí Mareš  - Jiří Marek
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině