Parašutisté Jozef Gabčík (†30) a Jan Kubiš (†28) 27. května 1942 zprovodili ze světa říšského protektora Reinharda Heydricha (†38). Nacisté v Protektorátu Čechy a Morava rozpoutali peklo na zemi. Zatýkání, popravy. Vypálené Lidice.

Nacisté však žádnou stopu nenalezli. Na tu je přivedl až zrádce, parašutista Karel Čurda (†35). Sedm parašutistů, mezi nimi i Gabčík a Kubiš, byli v té době ukryti právě v kostele sv. Cyrila a Metoděje…

Nacisté neměli jedinou stopu, kde by se mohli atentátníci skrývat. Zrada přišla z jejich vlastních řad. Kdo jim pomáhá, prozradil výsadkář Karel Čurda (†35). Po válce byl popraven.

VIDEO: Výstava k operaci Anthropoid v pražských Dejvicích. Od atentátu uběhlo 75 let.

Čtyři zemřeli v kryptě

Čtyři parašutisté se stále skrývali v kryptě kostela. Byli tam Jozef Gabčík, Josef Valčík (†27), Jan Hrubý (†27) a Jaroslav Švarc (†28), který měl zkušenosti z pevnostního vojska. Dokázal proto využít všechny strategické výhody. Krypta byla špatně přístupná a nacisté nevěděli, jak rozsáhlá je. Pokusili se proniknout dovnitř větrací šachtou v podlaze kostela, ale parašutisté útočníkům prostříleli nohy.

Do malého okénka z Resslovy ulice pálili zase kulometem, házeli dovnitř granáty se slzným plynem, parašutisté je ale vyhazovali zase ven. Dokonce zavolali na pomoc hasiče, aby do krypty napouštěli vodu, ani to ale nemělo kýžený efekt. Parašutisté hadici vytlačili žebříkem.

Nakonec si nacisté uvědomili, že kobka musí mít jiný vchod. Objevili kamennou desku v podlaze kostela, která jej kryla, a přesně v 10:30 ji odpálili. Než se usadil prach z ohlušující exploze, pronikly jednotky SS dovnitř a nastal krátký boj muže proti muži.

Když parašutistům došlo střelivo, ukončili svůj život jedem či výstřelem z vlastní zbraně. Poslední náboj si totiž schovali pro sebe. Nelítostný boj trval přes sedm hodin!

Parašutisté, kteří se v kostele ukrývali už několik dní, nezůstávali jen v kryptě. Vždy měli hlídku nahoře v kostele. Osudného rána 18. června měli na kůru a galerii hlídku Adolf Opálka, Josef Bublík a Jan Kubiš. Byli ozbrojeni pistolemi.

V okolí kostela se pohybovalo v té době 740 německých vojáků. Do kostela se pokoušeli prorazit v několika vlnách, vždy po dvaceti mužích. Tři parašutisté bojovali skvěle. Jejich odpor trval dvě hodiny. Pak ale hrdinům došly náboje. Kubiš vykrvácel z četných ran, Opálka a Bublík se raději zastřelili, než aby padli do rukou okupantů.

Při příležitosti 75 let od operace Anthropoid byl v sobotu zřízen dobový tábor československých vojáků na Karlově náměstí v Praze. Součástí akce bylo také odhalení pamětních desek v nedaleké Resslově ulici manželům Loudovým a Jesenským, kteří pomáhali parašutistům a zaplatili za to životem.

Josef Gabčík:

*8. 4. 1912 – †18. 6. 1942


Narodil se v Poluvske na Slovensku. Vyučil se zámečníkem a kovářem. Dobrovolně se přihlásil v Británii k výsadkářům. V rámci operace Anthropoid uskutečnil atentát na Heydricha. Padl v kryptě kostela.

Josef Gabčík: *8. 4. 1912 – †18. 6. 1942
Autor: archiv Blesku

Jan Kubiš:

*24. 6. 1913 – †18. 6. 1942

Narodil se v Dolních Vilémovicích u Třebíče. Vyučil se topičem. Byl zařazen do operace Anthropoid, uskutečnil atentát na Heydricha. Padl po těžkém boji na kůru kostela.

3187732:full:true:true

Adolf Opálka:

*4. 1. 1915 – †18. 6. 1942

Narodil se v Řešicích u Znojma. Vystudoval obchodní akademii. Do okupované vlasti byl vyslán jako velitel skupiny Out Distance, která prováděla sabotáže. Podílel se na přípravě atentátu. Padl na kůru kostela.

Adolf Opálka
Autor: Foto: M. Rušínová, M. Přibyl a ČTK

Josef Valčík:

*2. 11. 1914 – †18. 6. 1942

Narodil se ve Smolině na Zlínsku. Vyučil se koželuhem. Patřil k operaci Silver A, která vysílačkou Libuše udržovala spojení s Anglií. Podílel se na přípravě atentátu na Heydricha. Padl v kryptě kostela.

Výsadkář Josef Valčík
Autor: Lukáš Červený

Jaroslav Švarc:

*11. 5. 1914 – †18. 6. 1942

Pocházel z Velkého Újezda u Olomouce, vyučil se cukrářem. Jako člen výsadku Tin měl spáchat atentát na ministra školství a Emanuela Moravce. Padl v kryptě kostela.

Jaroslav Švarc
Autor: Foto: M. Rušínová, M. Přibyl a ČTK

Josef Bublík:

*12. 2. 1920 – †18. 6. 1942

Narodil se v Bánově u Uherského Brodu. Studoval práva. Jako člen operace Bioscop měl na území protektorátu provádět sabotáže v továrnách a na vybraných tratích. Padl na kůru kostela.

Josef Bublík
Autor: Foto: M. Rušínová, M. Přibyl a ČTK

Jan Hrubý:

*4. 3. 1915 – †18. 6. 1942

Narodil se v Kunovicích na Zlínsku. Vyučil se číšníkem. Jako člen operace Bioscop měl na území protektorátu provádět sabotáže v továrnách a na vybraných tratích. Padl v kryptě kostela.

Jan Hrubý
Autor: Foto: M. Rušínová, M. Přibyl a ČTK

Reinhard Heydrich:

*7. 3. 1904 – †4. 6. 1942

Prominentní nacista, zastupující říšský protektor v Čechách a na Moravě, podílel se na perzekuci Židů a posléze se stal jedním z hlavních organizátorů holocaustu.

Reinhard Heydrich
Autor: Lukáš Červený

Fotogalerie
57 fotografií