Kennedy spolu se svou manželkou Jacqueline seděl v kabrioletu během přehlídky v Dallasu, ve státě Texas. Pak se ozval výstřel, který trefil amerického prezidenta do hlavy. Jeho manželka držela krvácející ránu až do nemocnice, kam auto ihned zamířilo, jenže marně. Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho byl úspěšný a americký prezident  zemřel.

FBI i CIA rozpoutali vyšetřování, jehož závěry ale byly tajné a nemohlo dojít k jejich zveřejnění. Podle zákona z roku 1992 o ochraně utajovaných informací se  začalo odpočítávat ještě dalších 25 let. Lhůta konečně vypršela a více jak 2800 spisů týkajících se atentátu na Kennedyho spatřilo světlo světa, když je zpřístupnila národní knihovna.

Z materiálů vyplývá šokující informace - novinář v Anglii, v redakci Cambridge News obdržel záhadný telefonát 25 minut před výstřelem. Telefonující mu měl dát typ, aby zavolal na americkou ambasádu, kvůli "obrovské novině." Reportér na telefonát upozornil své nadřízené a po vraždě Kennedyho se o něj začala zajímat americká tajná služba. MI-5 ale měla upozornit své kolegy ze CIA, že reportér nemá žádný záznam a může být považován za důvěryhodného. Volající nebyl nikdy vypátrán, záznam hovoru je ale uložen na centrále tajné služby v Londýně.

Dokumenty odhalily i strach sovětů, že ponesou vinu za zastřelení prezidenta. Podle záznamů tajných služeb Rusové považovali Oswalda, atentátníka, který na Kennedyho střílel, za "neurotického maniaka, který není loajální ani ke své vlastní zemi." Podle záznamů se měli dokonce bát, aby nervózní americká armáda neudělala ukvapený krok a nevypálila atomovou střelu na Rusko právě kvůli vraždě prezidenta.

Lee Harvey Oswald byl zadržen kvůli vraždě Kennedyho, ačkoliv svou vinu popíral. Dva dny poté byl ale sám zastřelen za přítomnosti televizních kamer Jacobem Rubensteinem, který byl za svůj čin odsouzen k trestu smrti. Než však mohl být vykonán, Rubenstein zemřel na rakovinu plic.

Dokumenty, které se vážou k smrti Kennedyho nebyly zveřejněny všechny. Veřejnosti je přístupno kolem 2800 spisů z 3800 možných. Zveřejnění zbytku zastavil prezident Donald Trump kvůli obavám o bezpečnost Ameriky a požádal o jejich přezkoumaní a případné prodloužené utajení.

Fotogalerie
43 fotografií