Za dobu své pěvecké kariéry nashromáždila pěvkyně stovky předmětů, od cenného nábytku přes šperky až po bizarní starožitnosti. V ložnici měla třeba kostlivce… Pokoje na zámku ve Stráži nad Nežárkou, kde žila, tím byly přeplněné. Jeden z nich si zřídila v japonském stylu a v něm opatrovala soubor figurek japonských gejš.

„Tyto panenky patří k největším kuriozitám. Destinnová je koupila jako část erotické sbírky jakéhosi profesora z Lipska. Gejši mají detailně propracovaná těla. Muzeum je nechalo zrestaurovat,“ řekl Blesku historik František Fürbach.

V Muzeu Jindřichohradecka jsou k vidění i exponáty, které se v posledních letech podařilo odkoupit, například halenka Emy Destinnové či soubor jejích fotek. „Na výstavě je i kolekce desek včetně zkušebních výlisků s poznámkami pěvkyně. Má nevyčíslitelnou hodnotu,“ dodal Fürbach.

Propracované gejši

Fascinovaná byla i Napoleonem a schraňovala vše, co s tímto francouzským vojevůdcem souviselo. V pražském bytě mu vyčlenila pokoj, který přeměnila na Napoleonův. Propracované gejši Za dobu své pěvecké kariéry nashromáždila pěvkyně stovky předmětů – od cenného nábytku přes šperky až po bizarní starožitnosti.

Zvlášť opatrovala soubor figurek japonských gejš. „Tyto panenky patří k největším kuriozitám. Destinnová je koupila jako část erotické sbírky jakéhosi profesora z Lipska. Gejši mají detailně propracovaná těla. Muzeum je nechalo zrestaurovat,“ řekl Fürbach.

Umělecké jméno

Vystavena je zde například halenka Emy Destinnové, soubor jejích fotek a vzácná kolekce desek včetně zkušebních výlisků s poznámkami pěvkyně. Ta se ve skutečnosti jmenovala Emilie Paulina Jindřiška Kittlová, umělecké jméno si vzala z vděčnosti po své učitelce zpěvu, operní pěvkyni Marii von Dreger Loewe-Destinnové.

Byla vyzvědačkou?

Vzdělaná pěvkyně Emilie Paulina Jindřiška Kittlová (26. 2. 1878 – 29. 1. 1930) vystupovala pod pseudonymem Ema Destinnová. Zpívala i po boku Enrica Carusa v Metropolitní opeře v New Yorku. Při návratu do vlasti v roce 1916 byla zatčena a obviněna ze špionáže proti rakousko-uherské monarchii. Donutili ji k domácímu vězení v zámku ve Stráži nad Nežárkou. Zemřela na mrtvici při operaci očí.

VIDEO: Výstava První republika odhalila podivné choutky Emmy Destinové.

Video
Video se připravuje ...

Výstava První republika odhalila podivné choutky Emmy Destinové Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
5 fotografií