Zita Kabátová: Všichni její muži

(narozena 1913)

380878:gallery:true:true

Jediná z dosud žijících účastnic turnaje veteránek, navíc se šlechtickými předky. Ve srovnání se svými kolegyněmi měla poměrně cudnou pověst, v mládí byla dokonce v klášteře, ale přesto je seznam jejích milenců je překvapivě dlouhý a objevují se v něm nečekaně dobrodružná jména.

První přiznaný milencem slavné herečky je brankář ve vodním pólu František Vích. Zita přiznává, že měla vždy slabost pro sportovce a také vodu (její budoucí manžel jezdil na skifu) a tak brankáře vodního póla záhy vyměnila za Josefa Tomáška, který hrál v poli.

V následujících letech ale u Zity ustoupila voda do pozadí a našla zalíbení ve vášnivých tenorech a mužích s křestním jménem František.

Jára Pospíšil (1905-1979)

380876:gallery:true:true

Operetní tenor a vášnivý milovník. Zita se s ním zapletla při natáčení filmu Klatovští dragouni (1937). Po okupaci byl Jára pro svůj židovský původ nucen opustit Prahu a věnovat se práci kočího. Zita se s ním dál scházela na Vysočině, kde on řídil koně a ona jezdila za tetou. Jejich romantický příběh skončil po dvou letech, kdy Járu odvedli do koncentračního tábora. Přežil, ale s za komunistů mu pšenka nekvetla. Zajímavost: Jára Pospíšil je prvním Čechem, který vystoupil v televizi. Stalo se tak v roce 1935 při zkušebním TV vysílání v Paříži.

František Paul (1898-1976)

380874:gallery:true:true

Další tenor, ale kromě toho také režisér, herec, překladatel a libretista. Zita se s ním seznámila na začátku války v divadle Akropolis (1939), kde měl režisérské angažmá. Byl o 15 let starší než Zita. Chodil s ní v mezidobí po rozchodu s první a seznámením s druhou ženou. Zitu si ale nikdy nevzal. František Paul je otcem herečky Jany Paulové (narozena 1955). Měl ji se zpěvačkou Evou Šenkovou, která byla dokonce o 25 let mladší než on.

Eduard Ingriš (1901-1991)

380875:gallery:true:true

Trampský skladatel (píseň Teskně hučí Niagara), fotograf, kameraman v Hollywoodu, ladič pian, barový pianista a světoběžník. Začínal jako učitel v Dolních Počernicích, Zita s ním prožila milostná románek dobách jeho skladatelského rozmachu (napsal stovky dnes zapomenutých trampských písní). V roce 1947 emigroval do Brazílie, dlouho žil v Peru. Na voru přejel oceán z Peru do Polynésie (na druhý pokus).

František Juhan (1914-2002)

380873:gallery:true:true

Skvělý závodník na ploché dráze, tovární jezdec Jawa, vítěz Zlaté přilby. Zita byla jeho milenkou od roku 1944 a dokonce i době kdy se naoko (kvůli možnosti emigrace) vdala za obchodníka s fotoaparáty Jerryho Krále. Juhan v roce 1948 emigroval do Švýcarska, kde dále aktivně závodil. Při Velké ceně motocyklů Švýcarska v roce 1949 těžce havaroval a musel zanechat závodní činnosti. Odstěhoval se do kanadského Vancouveru, kde si pořídil motocyklový servis. Zemřel v Kanadě v roce 2002.

František Kožík (1909-1997)

380872:gallery:true:true

Jeden z nejplodnějších českých spisovatelů, Alois Jirásek 20. století. Vystudovaný právník, lyrický básník, esperantista, zpravodajský důstojník, autor divadelních her, dramaturg a profesor loutkářství. Za války vyšetřován gestapem, ale vyklouzl díky obětavosti přátel (Herec Karel Heger). Osudovým muž Zorky Janů, mystické sestry Lídy Baarové.

Jerry Král (zemřel 1948)

První manžel Zity Kabátové a obchodník s fotoaparáty v Indii. Zita doufala, že jí manželství pomůže vycestovat ze země. Marně. Jednak nic nenasvědčovalo tomu, že herečku, která měla cejch Němky (hrála ve dvou německých filmech pod pseudonymem Maria von Buchlow) a uměla skvěle německy) někdo pustí do zahraničí a jednak pan Jerry nečekaně zemřel. Tenhle trik se Zitě vůbec nepovedl, nejen, že jí umřel novomanžel, ale vyšlo najevo, že krátce před smrtí požádal z pracovních důvodů o rozvod.

Jiří Zavřel (1910)

Druhý Zitin manžel (tentokrát doopravdy), skifař (olympiáda v Berlíně 1936) a výtvarník. Znali se povrchně od dětství, milenci se z nich stali až za protektorátu, kdy Jiří pracoval pro Němce jako kulturní tajemník. Když se zapletl se Zitou, byl ženatý. Po válce pracoval 10 let v uranových dolech. Když ho pustili, vzal si Zitu roku 1956 za ženu.

Syn Jiří se jim narodil o rok později, když bylo Zitě 44 let. V roce 1968 odjel manžel Jiří do Německa, tam nějaký čas navrhoval jídelní lístky, a pak frnkl do Ameriky. Synovi bylo tehdy 12 let.

Syn Jiří emigroval v polovině 90.let a v Praze nechal manželku a děti. Žije v Americe s novou rodinou. Je odborníkem na filmové efekty.

Legenda českého filmu Zita Kabátová teď leží v krčské nemocnici.

 

Zorka Janů: Všichni její muži

(1921-1946)

Mladší a talentovanější sestra Lídy Baarové. Herečka, básnířka a věškyně. Trpěla těžkými depresemi a utkvělou představou, že je tlustá, držela drastické diety, jedla i jednu okurku denně. V roce 1940 se léčila na psychiatrii. Po konci války ji špatná pověst sestry Lídy Baarové (milenec Joseph Goebbels, německý šéf propagandy) dohnala k sebevraždě skokem z okna.

380886:gallery:true:true

Měla hodně drsný osud, ve kterém byl klíčový rok 1945-6: Zemřela jí matka, sestru zavřeli do vězení, otec přišel o nohu a jí zakázali hrát divadlo. Není potvrzeno, že měla s níže uvedenými muži milenecký poměr, je možné, že zemřela jako panna.

František Kožík (1909-1997)

380872:gallery:true:true

Spisovatel, lyrický básník, dramaturg, esperantista. Zorka ho vášnivě milovala i přesto, že byl ženatý a měl dítě. Vyznávala se mu v deníku, který si začala psát v psychiatrické léčebně. Byl osudovým mužem jejího krátkého a zoufalého života.

Karel Höger (1909-1977)

380882:gallery:true:true

Se Zorkou navázal úzký vztah po roce 1940 kdy přijal nabídku z Národního divadla v Praze a začala i jeho dráha filmového herce. Brzo se stal oblíbeným typem představitelů romantických a milovnických postav. S Františkem Kožíkem ho spojovala záliba v esperantu a loutkářství. Také jemu věnovala Zorka některé básně ze svých deníků.

Antonín Martin Brousil (1907-1986)

Divadelní kritik, silně levicově zaměřený. Zitu vztah s ním poznamenal tak, že se i ona hlásila k levici. Ve svých denících ho oslovuje Tony. Po komunistickém puči šla Brousila hvězda prudce vzhůru. Založil Filmovou fakultu AMU a stal se se jejím raktorem. Byl zastáncem socialistického realismu a hlavním arbitrem toho, co je „správně a špatné umění“..Dlouholetý členem poroty festivalu v Karlovýh Varech.

Felix Cámara (1897-1945)

380881:gallery:true:true

Scénárista, okultista, spisovatel, zednář. Zorka se s ním seznámila přes svou sestru Lídu, s níž byl členem fašistické organizace Vlajka. Felix byl autorem námětu filmu Dívka v modrém, kde zazářila v hlavní roli Zorčina sestra. Felix byl známý svůdce, jeho postelí prošlo mnoho hereček. Byl milencem s tehdejší světové herečky Pearl Whitte, která v roce 1938 umřela na otravu alkoholem. Na konci války ho prý revoluční dav oběsil na lampě, podle jiných zdrojů ho zapálil a vyhnal na ulici.

Petr Kohout (1900-1944)

380884:gallery:true:true

Okultista, hermetik, reportér, cestovatel. Zorku s ním seznámila její sestra. Učil Zorku ovládat její věštecké schopnosti (vídávala například svou zemřelou babičku, která jí říkala, co se stane, předpověděla i její smrt a zradu sestry). Kohout používal pseudonym Pierre de Lasenic, který převzal po šlechtici z XV. Století, do nějž se vtělil.

Dr. Jan Kefer (1906-1941)

380883:gallery:true:true

Astrolog, kabalista, překladatel, alchimista. Byl rádcem Zorky Janů. Jedna okurka denně byl prý jeho nápad. Přeložil do češtiny Tibetskou knihu mrtvých. Je autorem knihy Umění předvídání a boje proti osudu. Hitler mu nabídl místo v týmu svých astrologů. Když Kefer odmítl, byl odveden do koncentračního tábora, kde umřel.

Václav Vydra (1876-1953)

380885:gallery:true:true

Krátce před sebevraždou Zorky Janů v roce 1946 jí ve Vinohradském divadle zastoupil herec Václav Vydra cestu a zvolal: „Dovnitř nesmíte! Sestra Lídy Baarové mezi české herce nepatří!“ Zorka Janů poté vypila benzín, ale nezabilo jí to. Pak se vykoupala v koupelně v prvním patře rodinné vily na Hanspaulce a skočila z okna.

Zpracoval: Ondřej Höppner

380891:gallery:true:true