Zatímco stále úspěšnější energická Sandra Pogodová si nahotu od prvních okamžiků užívá, nadějná herecká hvězdička Lenka Jurošková, známá z Vorlova snímku Gympl, odhodila stud i šaty s obrovským sebezapřením. Tehdy jí bylo pouhých 16 let a točila svůj první film.

LENKA JUROŠKOVÁ
Strašně jsem se styděla

Odhalila se: Ve snímku Tomáše Vorla Gympl

Zahrála si: Kláru Krumbachovou, která se zoufale zamiluje do svého "třídního" (Tomáš Matonoha).

Vadí jí nahota? Hrozně. Svléknout se před kamerou bylo pro tehdy šestnáctiletou Lenku nesmírně těžké. "Zpočátku jsme jí to rozmlouvali, ale byla to pro ni příležitost," vzpomíná na Lenčinu první hereckou šanci maminka Jana Jurošková (48). Lenka (19) souhlasí. "Když mi režisér Vorel zavolal, že mě bere, byl to jeden z mých nejšťastnějších okamžiků. Životní šance i s ohledem na scény, které pro mě nebyly snadné," přiznává.

Fotogalerie
4 fotografie

MARIE DOLEŽALOVÁ
Bojovala s neurózou

Odhalila se: Ve filmu Karin Babinské Pusinky

Zahrála si: Lesbičku Išku, která často myslí na sebevraždu.

Vadí jí nahota? Strašně. V den, kdy se musela před kamerou svléknout nebo líbat se svojí kolegyní, od rána bojovala s žaludeční neurózou. "Není mi to příjemné a stydím se," přiznává Marie (21), pro kterou byla Iška z Pusinek první filmovou postavou. Pokaždé zatla zuby, jen aby už to měla za sebou. Nakonec prý pochopila, proč bylo takových scén zapotřebí. "V maskérském autobuse jsme se tomu s holkama smály. Málem jsem napsala knihu: Jak ztratit stud."

TEREZA VOŘÍŠKOVÁ
Vystavovat se nemusím

Odhalila se: V Bobulích režiséra Tomáše Bařiny

Zahrála si: Smyslnou Klárku, které neodolá podvodníček Honza v podání Kryštofa Hádka, se kterým se herečka sblížila i mimo filmové kamery.

Vadí jí nahota? Že by z ní byla nadšená, to opravdu ne. Než se před kamerou odhodlá shodit šaty, potřebuje důvod, proč nahá scéna nesmí chybět. "Když k mé roli patří, nebráním se." Kromě Bobulí, ve kterých Tereze (19) nejvíce vadila scéna s nalepováním svědivých peříček na prsa, se mladá herečka objevila v komedii Rafťáci nebo Venkovském učiteli.

SANDRA POGODOVÁ
Ukazuju, dokud můžu!

Odhalila se: V Post Coitum Juraje Jakubiska

Zahrála si: Kleopatru, studentku medicíny, která si přivydělává prostitucí.

Vadí jí nahota? Vůbec. Fandové Jakubiskových snímků včetně Post Coitum její nahé tělo dobře znají. "To je pravda! Co film, to 'dobrý den, kozy ven!'“, směje se Sandra (33) a přiznává, že člověk nesmí brát nahotu až tak vážně. "Vždycky si připomenu slova herečky Hanky Gregorové: Ukazuj, děvenko, ukazuj, keď ti bude 50, nikto už nebude zvedavý..." zakončuje s úsměvem Sandra, která je k vidění v seriálu VKVčka.