Nejzajímavější z nových funkci je Google Ocean, která umožní nahlédnout pod hladinu moře. Oceány pokrývají přes 70 % zemského povrchu a žije v nich 80 % veškerého života na Zemi. Přesto bylo člověkem prozkoumáno pouhých 5 % všech oceánů. Nyní můžete prozkoumat svět pod hladinou i z tepla domova. Kromě mořského dna, které bylo vymodelováno na základě sonarových snímků si mohou uživatelé prohlédnout ve vybraných lokacích fotografie, videa a další data. Prozkoumejte podvodní sopky, přečtěte si o podvodní floře a fauně nebo o zajímavých vracích. Možností je však celá řada. Google spolupracoval na této funkci s BBC, National Geographic a dalšími odborníky. Získal i videa, které natočil slavný badatel Jacquese Cousteaua.

Strojem času zpátky do minulosti

Další novinka by se dala nazvat skutečným strojem času. Google Earth umožňuje prohlížet si staré satelitní snímky a sledovat, tak jak se určitá oblast vyvíjela. V České republice jsou dostupné pouze několik let staré snímky. Jiné oblasti jsou pokryté mnohem lépe. Podívejte se například, jak se stavěl olympijský stadion v Pekingu, jak vypadal Manhattan před útokem na WTC nebo jak od 70. let postupně vysychá Aralské jezero.

Výprava na rudou planetu

Google Earth se však neomezuje pouze na naší rodnou planetu. Již dříve obsahoval funkci Google Sky, která umožňovala průzkum vesmíru. Nyní k ní přibyla funkce Google Mars, na které spolupracoval Google s NASA. Neomezuje se přitom pouze na prohlídku třírozměrného povrchu Marsu, ale dozvíte se řadu informací o místech přistání průzkumných sond nebo o různých geologických útvarech.

Novou betaverzi Google Earth 5 si můžete stáhnout zde.