Co je ale ve skutečnosti zač tenhle web, jehož zakladatel je nejmladším miliardářem světa?

Fotogalerie
1 fotografie


Podle oficiálních statistik je přes 90 % českých uživatelů facebooku mladších 35 let. Tahle síť je totiž především o komunikaci - můžete se svými přáteli sdílet fotografie z jakékoliv akce (a že jich dneska je, když má každý foťák v mobilu), videa, narazíte na zajímavý článek někde na internetu, a tak na facebooku rovnou přidáte odkaz, aby si ho mohli přečíst i ostatní, a pak o článku můžete diskutovat. Prostě - ať už jste kdekoliv, své kamarády, fotky i blog máte u sebe. Klidně i přes mobil.

Nemáš profil? Virtuálně neexistuješ!
I šestá nejnavštěvovanější stránka světového internetu ale má svá rizika. Jedním z nich je určitě ztráta soukromí, ale pokud si člověk dá tu práci a přístup na svůj profil dostatečně 'oseká' (tedy v nastavení omezí přístup opravdu jen pro své známé), pak se nemusí ničeho bát.

"Facebook má určitě víc plusů než minusů," říká pětadvacetiletá Julie Dvořáčková, která ho používá od loňského července. "Můžu být v kontaktu s kamarády, i když nemám čas nebo jsem nemocná, nebo protože jsou třeba dlouhodobě v zahraničí. Navíc jsem díky facebooku obnovila vztahy se spoustou spolužáků ze střední školy, je pro nás teď mnohem jednodušší domluvit se na nějakém srazu. Kdo na facebooku není, často se o srazu ani nedozví - nemáme na něj třeba jiný kontakt."

Proklikávat se životem
I ona si ale je vědoma některých úskalí: "Člověk se občas dozví věci, které by radši vědět neměl, a zbytečně se pak trápí. Stejnou bolest ale může způsobit i omylem zaslaná SMS," dodává Julie Dvořáčková pragmaticky.

Trochu jinak se na to dívá Matúš Mišák (27). "Všichni mi říkají, že když mám telefon, ICQ a profily na jiných portálech, že už stejně dávno ve virtuálním světě žiju. Já vždycky říkám pište mi, volejte mi klidně ve 3 ráno, já za váma i přijdu," vysvětluje, "jediné, co chci, aby to bylo pod mojí kontrolou. Ne aby se někdo proklikával mým životem."

Žrout času
Pokud nemáte co dělat, je facebook ideálním místem k promrhání neuvěřitelného množství času. Pořád čtete nové a nové odkazy, prohlížíte si fotky přátel z posledního víkendu. Navíc má facebook políčko status, kam můžete napsat, co zrovna v tuhle chvíli děláte. Například Jan Novák má radost, protože dostal novou práci. Večer si ho může obměnit, na Jan Novák je unavený a jde spát.

A k tomu může kdokoliv přidat svůj komentář a tak, místo abyste šli opravdu spát, ještě hodinu diskutuje s nějakou další noční sovou nad tím, kdo z vás je unavený víc a co je vlastně příčinou únavy. "Já osobně na facebooku trávím aktivně maximálně dvě hodiny denně, i když on-line jsem déle. Je to jako s e-mailovou schránkou - aktivně ji otvírám, jen když něco potřebuju," říká Julie. Hrozí nám 'facebookolismus'? Odborníci v poslední době varují dokonce před závislostí na komunikačních sítí, z nichž je facebook se 175 miliony aktivních uživatelů (údaj z února 2009) tou největší.

"Závislá nejsem, nedávno jsem byla několik týdnů bez internetu a taky jsem to přežila. Facebook je pro mě jen komunikační prostředek, který je navíc zdarma a text můžu doplnit fotkami. Jakmile by ale virtuální komunikace nahradila realitu, jde o dost nebezpečnou zábavu," říká rázně Julie. "Nikdy nemůže jít o plnohodnotný život, jen ho to mnohdy usnadňuje," stojí si za svým.

To stejné dodává i Matúš. "Když se mnou někdo chce být v kontaktu, ať klidně je. Ale ne jen virtuálně. I když, nikdy neříkej nikdy. Jsem čím dál víc zavalený prací, tak nakonec třeba budu rád aspoň za ty facebookové fotky, abych věděl, jak to vypadá pod oknem," směje se.

Zajímavosti a mýty ze světa sociálních sítí
*Například ve Velké Británii řada zaměstnavatelů nejdříve zkoumá váš facebookový profil. Máte tam podezřele mnoho fotek, na kterých jste na nějaké párty opilí? Nevezmou vás!
*Dávejte si pozor, co píšete do svého statusu! Jednoho Američana kvůli tomu z práce vyhodili - tvrdil, že je nemocný, ale šéf si na facebooku přečetl, že se léčil z kocoviny.
*Nevěřte všemu, co se kde píše. Zprávy o rakovině či demenci se opírají o to, že sedíte doma u počítače a nehýbete se. Stejně tak ale můžete sedět u televize, čtení či literárních pokusů. Nebo vlastně i v práci.

Facebook v datech
Poprvé byl spuštěn 4. února 2004, tehdy ještě pouze pro studenty Harvardu, kde tehdy studoval (a nedostudoval) i zakladatel facebooku, Mark Zuckenberg (24). Později se přidávaly další a další univerzity, pak i velké společnosti, až se nakonec 11. srpna 2006 otevřel všem. Denně se zaregistruje 250 tisíc nových uživatelů, jen v České republice se denně zaregistruje 5 tisíc lidí.