V České republice je o třetinu více aktivních telefonních čísel, než je počet obyvatel – přesně 13,57 milionu. Mobil ale používá jen 80 procent Čechů – na každého člověka, který přenosný telefon opravdu využívá, tak připadá 1,7 čísla. Neplatí ale, že by všichni telefonovali – aktivní SIM karty se už dnes dají použít k užitečnějším věcem než jen telefonování nebo esemeskování.

Telefon na telefonování? Ve středověku možná!

Naše telefony jsou zároveň i našimi elektronickými diáři, fotoaparáty, hudebními přehrávači, adresáři, dá se na nich plnohodnotně surfovat po internetu. Už dnes existují telefonní přístroje, kterými si můžete odemknout garáž nebo auto (jako dálkovým ovládáním), mohou vám chodit esemesky z alarmu.

V Evropě už jsou dokonce v prodeji systémy, kterými si z telefonu zavoláte na bojler na chalupě, který se tak sepne. Uprostřed mrazivé zimy tak v pátek večer přijedete do vyhřátého domku. Nestačí? I v České republice už jeden z telefonních operátorů zprovoznil »mobilní peněženku «. Cena zakoupeného zboží se přičte do následujícího vyúčtování. Už rok a půl si v Praze můžeme koupit SMS jízdenku, například v Děčíně lze obdobně hradit parkovné.

Fotogalerie
1 fotografie

Mobily se čím dál častěji používají i jako informační kanál – v záplavových oblastech se má v budoucnosti řada obcí napojit na integrovaný systém, díky kterému budou obyvatelé včas pomocí esemesky informováni o vzdouvající se hladině řek.

Máte starou a nemocnou babičku? Pokud upadne na zem, telefon sám pošle esemesku s GPS souřadnicemi a k babičce do několika minut přijede pomoc. Nemusíte se tak bát nechat ji o samotě.

Technologický pokrok každý den

Na vývoji softwaru do mobilů se výrazně podílí také společnost Google. Ta už nyní provozuje službu, díky které můžete na mapě sledovat své přátele. Údaje o jejich pohybu sbírá satelit přes GPRS zařízení zabudované do telefonu. Chcete vědět, kde se zrovna pohybuje váš partner? Podívejte se na internet! Google ale podotýká, že sledovaný musí dát souhlas k tomu, aby byl na mapě vidět.

Největší novinkou na trhu je možnost pomocí telefonu luxovat. Na vysavači je umístěna kamera, která pomocí videohovoru přenáší obraz do našeho telefonu a my tak přesně víme, kde je. Navést vysavač směrovými klávesami, kam je třeba, už je pak jen maličkost. Cena »mobilního vysavače« je 10 tisíc korun, v Evropě ho zatím ale neseženete.

Telefony nové generace

Mezi ty opravdu populární patří telefony s dotekovým displejem – žádná klávesnice. Patří mezi ně hlavně oblíbený iPhone od firmy Apple. Jeho cena se pohybuje podle velikosti paměti mezi 12 až 15 tisíci korunami. Do iPhonu si můžete dohrát řadu volně stahovatelných aplikací, plnohodnotně využívat e-mail, facebook, nahlas řeknete název písničky a iPhone vám ji rovnou vyhledá na youtube. com. Pak už stačí jen si ji přehrát.

Zajímavým modelem je také Samsung Omnia. Díky Windows mobile, na kterých Omnia pracuje, můžete číst wordové dokumenty či tabulky z exelu. Oproti iPhonu má také mnohem dokonalejší foťák – rozlišení 5 megapixelů už je skvělá tisková kvalita, navíc umí točit i video. Jeho cena se pohybuje do 14 tisíc korun.


Bez telefonu ani krok

325510:gallery:true:true

Pro Jana Rouše je několik mobilů každodenní nutností. Ve škole, v práci i ve volném čase.

Jan Rouš (25), student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, pracuje jako programátor a mobilní telefon je pro něj nepostradatelný.

„Míval jsem jeden telefon a stačil mi. Teď mám ještě služební, další používám k připojení na internet. Díky programu staženému z internetu telefon používám jako vysílač wi-fi internetu, na který si připojím notebook. Je to náročné na baterii, proto používám samostatný přístroj,“ vysvětluje. Mobil se stal jeho »třetí rukou«. „Často používám dataprojektor. Nemusím už hledat dálkové ovládání. Díky bluetooth projektor ovládám telefonem,“ říká ledabyle.

Bluetooth je dnes naprosto běžná technologie, díky němu fungují handsfree nebo bezdrátová klávesnice. „Další nezbytná věc je autonavigace. Telefon se opět přes bluetooth připojí k GPS a žádný další přístroj už nepotřebuji,“ doplňuje Jan Rouš pohotově.