Boty s vysílačkou, kapesní kamera, neviditelný inkoust, speciální převleky a zavazadla nebo supertajné zbraně. Tohle a další dvě stovky předmětů, které pomáhaly při práci agentům, vystavuje muzeum tajných služeb ve Washingtonu. Kromě mnoha předmětů také ukazuje, jaké způsoby špionáže používali opravdoví "Jamesové Bondové" například během druhé světové a studené války při práci pro Rusko, USA nebo Německo.

Výbušné uhlí

Tuto pomůcku používali k sabotážím američtí agenti OSS (předchůdce známé CIA) během 2. světové války. Věc ve tvaru uhlí byla dutou skořepinou, do níž se schovávaly výbušniny. Ty se pak bez problémů přepravovaly na lodích nebo vlakových vagonech.

Výbušné uhlí
Autor: Spymuseum.org

Boty s vysílačkou

Špioni ruské KGB nosili v 60. letech minulého století speciální boty. V patě měly zabudovaný vysílač, mikrofon a baterie. Systém se aktivoval vytažením nenápadného bílého kolíku. Z člověka, který měl tuto obuv, se stal v tom okamžiku chodící vysílač.

Boty s vysílačkou
Autor: Spymuseum.org

Střílecí rtěnka

Za dob studené války ji používali agenti KGB. Tato zbraň s vizáží rtěnky se snadno ukrývala v kabelce. Mohla vystřelit pouze jednou. Poprvé byla odhalena na hraničním přechodu do Západního Berlína.

Střilecí rtěnka
Autor: Spymuseum.org

Holubí špion

Za dob 2. světové války bývali holubi s kamerou přimontovanou na těle nejlepším přítelem amerického špiona. Dostali se vysoko nad nepřátelskou linii, létali za každého počasí a přinášeli zpět cenné informace.

Holubí špion
Autor: Spymuseum.org

Šifrovací přístroj

Legendární kódovací přístroj Enigma vynalezli Němci v roce 1923. Dokázal zašifrovat a rozluštit důležité zprávy. O dvacet let později jeho systém dokázali protivníci rozluštit, a to výrazně přispělo k vítězství spojenců ve 2. světové válce.

Šifrovací přístroj
Autor: Spymuseum.org

Kabát s kamerou

Skrytá kamera patří ke špionským klišé. Byla jedním z nejčastějších doplňků výbavy agenta. Tuto skrytou kameru v kabátu používali v 70. letech minulého století ruští agenti KGB a v moderních verzích se používá dodnes.

Kabát s kamerou
Autor: Spymuseum.org

Štěnice ve stromě

Není pahýl jako pahýl. Z tohoto kusu stromu dokázali pracovníci CIA v 70. letech udělat rafinovanou štěnici. Pahýl byl umístěn nedaleko sovětské vojenské základny a zachytával tajné rozhlasové vysílání. Informace předával přes satelit.

Štěnice ve stromě
Autor: Spymuseum.org


 

Fotogalerie
9 fotografií