Není to však levná záležitost. Na nový skútr si zájemce musí připravit několik set tisíc korun, na hodinové zapůjčení kolem tisícovky. Jaké skútry jsou v České republice nejžádanější?

Nejprodávanějším sněžným skútrem v České republice je model Lynx Yeti V-800 Pro od firmy Bombardier. V loňském roce se prodalo 25 kusů tohoto stroje. Yeti je osazen čtyřtaktním motorem Rotax V-810 s obsahem 800 ccm a výkonem 64 koní. Hlavním lákadlem Yetiho V-800 je ale 600 milimetrů široký pás, díky kterému skútr jen tak nezapadne v hlubokém sněhu. Mezi další vychytávky tohoto 320 kilo těžkého stroje patří ještě elektrický startér, pohodlné sedadlo, pod kterým je box, a velký úložný prostor za sedadlem. Vyhřívaná řídítka jsou samozřejmostí.

Lynx Yeti V-800. Cena 375 480 Kč.
Autor: ctyrkolky-bce.cz, yamaha-motor.cz, snezneskutry.cz a autosoucek.com

Arctic Cat je v Čechách další oblíbenou značkou sněžných skútrů. Největší zájem je přitom o model Bearcat Z1 XT. Ten stojí jen o něco málo víc než Lynx Yeti V-800. Je však mnohem výkonnější. Motor o objemu 1056 ccm od fi rmy Suzuki má sílu 125 koňských sil a zdolá tak mnohem drsnější terén než předchozí konkurenční model Lynx Yeti V-800 Pro. Skútr Bearcat Z1 XT má i další jedinečné vlastnosti. „Tento skútr je vybaven originální převodovkou s elektricky řazenou zpátečkou, kterou žádné jiné sněžné skútry nemají,“ říká prodejce skútrů značky Arctic Cat Emil Souček.

Bearcat Z1 XT. Cena 394 800 Kč.
Autor: ctyrkolky-bce.cz, yamaha-motor.cz, snezneskutry.cz a autosoucek.com

Za podobnou cenu jako bearcat se dá pořídit mezi Čechy taktéž oblíbený sněžný skútr Yamaha RS Viking Professional. Výkon 120 koní zaručí pohodový průjezd i obtížným terénem. O pohon se stará motor Yamaha Genesis s obsahem 973 ccm. Ve standardní výbavě jsou také vyhřívaná řídítka a držadla spolujezdce. Pod sedačkou má skútr velký úložný prostor.

Yamaha RS Viking Professional. Cena 369 990 Kč.
Autor: ctyrkolky-bce.cz, yamaha-motor.cz, snezneskutry.cz a autosoucek.com

Pro zájemce o sněžné skútry z nižší cenové hladiny jsou připravené stroje od ruské firmy Russkaya Mechanika. Češi si od této společnosti nejvíce oblíbili skútr Tajga 500 Widetrak. Toto sněžné vozidlo má motor o objemu 497 ccm a výkonu 43 koní. „Jedná se o všestranný těžký pracovní skútr,“ říká Jiří Vrabec ze společnosti Rosimpex.

Tajga 500 Widetrak. Cena 199 000 Kč.
Autor: ctyrkolky-bce.cz, yamaha-motor.cz, snezneskutry.cz a autosoucek.com

Sněžný skútr se dá i půjčit

Kdo dostane na jízdu na sněžném skútru chuť, nemusí mít našetřené statisíce. Stačí si ho v jednom z horských středisek půjčit. Například v Peci pod Sněžkou si lze podobně jako taxík zavolat skútr s řidičem až před horskou chatu nebo se jen tak projet po okolní krajině. Cena za hodinu jízdy se v Peci pohybuje kolem tisíce korun. Skútry s průvodcem, který nováčkům za řídítky pomáhá s řízením stroje, si lze půjčit také ve Vysokém nad Jizerou. Zákazníka to vyjde na 1500 korun za hodinu. K zapůjčení jsou i dětské skútry. Sněžný skútr s průvodcem si lze ještě půjčit ve sportovním areálu Rejdice v obci Kořenov na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Za hodinu jízdy tam zájemce zaplatí 1800 korun.