Svádí k tomu jak velmi podobný tvar telefonu, tak i prohlášení firmy Google, která chce iPhonu přímo konkurovat. Má na to?

Na první pohled jde prakticky o totožné výrobky s dotykovým displejem, Nexus je jen o kousek větší, jeho rozměry jsou 119 x 60 x 12 mm a mobil váží 130 gramů. Pro společnost Google ho vyrábí asijský HTC.

Na přístroji nenajdete klasickou klávesnici, vše ovládáte pomocí dotykového displeje s rozlišením 800 x 480 pixelů. Bohužel při delším užívání displej poněkud utrpí a jsou na něm vidět otisky prstů, ačkoliv výrobce deklaruje opak. Kromě něj je na přístroji pouze jeden ovládací prvek – tzv. trackball. Ten můžete běžně najít u notebooků a jde o půlkuličku v důlku, kterou můžete otáček a klikat s ní.

Mobil plný služeb

Jelikož jde o mobilní telefon společnosti Google, logicky budou v mobilu přítomné služby této firmy. K tomu však musí být mobil připojený k internetu. Naštěstí to je velmi snadné – využít můžete všech známých druhů mobilního připojení (GPRS, EDGE, UMTS), ale také Wi-Fi.

Navigace v mobilních telefonech je dnes poměrně běžná, ale což takhle navigace, kterou lze ovládat hlasem? A právě takovou najdete v mobilním telefonu Nexus. Hlasem lze i psát SMS, ale zatím je to možné pouze v anglickém jazyce. Mobil má i fotoaparát s kvalitou 5 megapixelů a funkcí zaostřování. Pomocí kamerky natočíte také video.

Dosud není znám zásadní údaj, a to cena přístroje. Společnost Google totiž stále jedná s operátory o distribuci telefonu, a tedy i o dotované ceně.

Srovnání Google Phone Nexus One a iPhone 3GS
Autor: archiv firem

Fotogalerie
2 fotografie