Vynález totiž na první pohled vypadá jako velký žralok, ve skutečnosti se však jedná o rychlé plavidlo, které se umí na okamžik ponořit pod vodu a vyskočit z ní nad hladinu do třímetrové výšky.

Má ploutve, obrovské čelisti s ostrými tesáky a na délku měří 5 metrů. Jeho výskok z vody nad hladinu moře vystraší všechny lidi na pláži. Žralok? Kdepak. Jedná se o člun Seabreacher X s motorem o výkonu 260 koní, který jako mořský predátor pouze vypadá, ale nekouše. Za jeho výrobou stojí vynálezce z Nového Zélandu Rob Innes, který se montováním podobných strojů živí. Spolu se svým sedmičlenným týmem všechno vyrábí ručně. Sestavit jeden kus přitom trvá tři měsíce.

Nejprve ponořit, pak vyskočit

S umělým žralokem se dá na vodě dělat celá řada husarských kousků. Může se naklonit o 90 stupňů doprava a doleva a také vplout metr pod hladinu vody. „Ponorka to ale není. Titanik s tím nenavštívíte,“ říká Innes.

Pod vodou vydrží Seabreacher X pouze 20 vteřin, a to z jediného důvodu. Aby se tam připravil na pořádný výskok nad hladinu. Po zatažení za páku dokáže žralok vyskočit přes tři metry do vzduchu. Tvůrci přitom slibují, že budoucí verze žraločího člunu budou umět daleko víc, například udělat ve výskoku otočku podél osy o 360 stupňů.

Fotogalerie
7 fotografií

Hračka za dva miliony

Plavidlo je díky silnému motoru rychlé. Na hladině vody vytáhne 80 kilometrů za hodinu, pod vodou 40 kilometrů za hodinu. Naučit se ho ovládat správně přitom není snadné a řízení se značně liší od ovládání klasických člunů. Spolu s nákupem tak zákazník dostane i čtyřhodinovou lekci. A kolik vůbec tato hračka stojí? Dopřát si ji můžou jen znudění zbohatlíci. Umělý žralok vyjde v přepočtu na zhruba 1,8 milionu korun. „Je dost populární na Blízkém východě, prodali jsme ho však také zákazníkům v Koreji a Karibiku,“ dodává Innes.

SEABREACHER X

Kapacita: 2 osoby
Rychlost na vodě: 80 km/h
Rychlost pod vodou: 40 km/h
Výkon motoru: 260 koní
Cena: 1,8 milionu korun