Vítězná dvojice bude svou zemi reprezentovat na listopadovém mistrovství v kopání hrobů ve slovenském Trenčíně, kam dorazí nejen Maďaři a Slováci, ale i kolegové tohoto ponurého řemesla ze zbylých zemí visegrádské čtyřky, tedy Polska a České republiky.

Úkolem maďarských hrobníků bylo vykopat 1,6 metru hlubokou, dva metry dlouhou a 80 centimetrů širokou jámu. Posuzovala se rychlost, ale body porota udělovala i za styl a vzhled hrobu poté, co do něj kopáči naházeli hlínu zpět. "Nemuseli jsme se nijak připravovat, protože to děláme každý den," řekl třiašedesátiletý János Jónás z vesničky Hosszúpályi, který se do soutěže zapojil se svým synem Csabou.

"Mají tady dobrou půdu, je tak akorát měkká a vlhká, ideální pro tuto akci," dodal. Pořadatelem dnešního měření sil, které se konalo na hřbitově druhého největšího maďarského města, byla maďarská asociace správců hřbitovů. Akcí chtěla mimo jiné upozornit na krásu hrobnického řemesla, které mnozí lidé stále zatracují.

"Tito muži vidí smrt každý den. Někdy si z nich ostatní dělají legraci, ale i hrobníci jsou jen lidé," uvedla organizátorka akce Irén Kariová. "Máme problémy najít za důchodce náhradu. Mladí už dnes nechtějí kopat a pracovat," dodala.

Fotogalerie
14 fotografií