Přesně o tom je nejnovější díl terminátorovské ságy, který do kin naplno vstoupí 4. 6. 2009.

Jaké jsou nové stroje, noví představitelé, nový film? Překvapivě dobrý. Skalní příznivci nebudou zklamáni, ale i divák, který není zrovna »terminatorofilem« si přijde na své. Chvílemi sice může film připomínat Transformers, ale jde přece o válku strojů. Christian Bale je jako John Connor uvěřitelný.

Dialogů moc neuslyšíte, nejspíš vám to ani nebude vadit. Když se už už budete bát, že vám autoři chtějí do příběhu namontovat podivný zamilovaný románek Blair Williams (Moon Bloodgood) a Marcuse Wrighta (Sam Worthington), příběh se začne ubírat jinam.

Spousta nových strojů vás možná nadchne, možná se trochu pousmějete – model T-600 vypadá jako mutant mezi člověkem, zombie a starým dobrým Terminátorem, ale když si uvědomíte, že je předchůdcem známého arnoldovského T-800, odpustíte mu to.

A když se občas stanete svědky neuvěřitelných (a jasně nereálných) fyzických výkonů hlavních hrdinů, spíš než že by vás otrávily, řeknete si „to je přece Terminator“.


Terminator Salvation se prostě povedl. Jakýkoli negativní argument si divák dokáže sám vyvrátit. Film je úplně jiný, než předchozí díly, nevybočuje z řady, ale ani neuráží odkaz minulých dílů.

Razantní spád, překvapivé zvraty a okamžiky podpořené kvalitní výpravou a hudbou Dannyho Elfmana vás chytí. Výkony herců na úrovni, jak bychom také od lidí, jako je Christian Bale, Sam Worthington nebo Helena Bonham Carter čekali. Režisér McG dokázal, že umí i jiné věci než debutové Charlieho andílky už dříve a na Terminator Salvation odvedl skvělou práci.

Pro některé diváky se jistě stane velmi oblíbeným dílem série. A navíc – ano, Arnolda tam také uvidíte. Autorům se dokonce povedlo »nezprofanovat« jeho T-800 a fandům tak bude plesat srdce. O srdce v tomto díle jde především. Autorům se podařilo filmem srdce příznivců podle mého potěšit. Ostatně – posuďte sami, ztracený čas to určitě nebude.

ARMÁDA STROJŮ VE »ČTYŘCE« PŘIPRAVENA


Dokonalejší zabijáci v Terminator Salvation

 

Fotogalerie
21 fotografií


Za designem strojů, které se v Salvation objeví, stál legendární tvůrce filmových příšer, který vymyslel i T-800. Bohužel ale Stan Winston (†62) během natáčení filmu zemřel. Šedesátičlenný tým, pověřený úkolem stvořit novou generaci terminátorů, vedl šéf oddělení speciálních efektů ve studiu Stana Winstona, John Rosengrant. „Hlavním úkolem během příprav na natáčení bylo najít nějaký lehký materiál, který by mohl zastoupit kov,“ říká Rosengrant.

Terminátor 4
Autor: Falcon

„Použili jsme kombinaci uretanu a plastů, které jsme posléze s využitím revolučním technologií nastříkali tak, aby budily dojem kovu.“
Bylo třeba také vymyslet terminátory, kteří budou logicky vycházet z těch nám již známých. Protože se film odehrává ve světě po Soudném dni, spatříme také poprvé celou řadu strojů, které byly v předchozích filmech jen letmo zmíněny. „Nacházíme se v určitém mezidobí,“ přemítá Christian Bale, nový představitel Johna Connora. „V záběrech z roku 2029, které jsme viděli v předchozích filmech, dominují armádám Skynetu T-800 a Lovci-Zabijáci. My tu jsme ale svědky toho, jak vznikaly. Můžeme tu vidět celou řadu T-600, což jsou primitivnější verze T-800, a ohromnou spoustu dalších strojů.“ Hlavním bojovníkem Skynetu je tu T-600, kterého McG popisuje jako »větší a horší« verzi T-800.

Foto terminátor
Autor: blog.wired.com

Důkladnějšímu pátrání po lidech se věnují malé stroje zvané Aerostaty. Tito něco přes metr dlouzí létající droidi pátrají po jakýchkoliv známkách života. Jsou vybaveni digitálními kamerami a laserovými scannery a posílají data zpátky na centrálu, kde je Skynet vyhodnocuje a poté vysílá Sběrače. To je stroj, který sbírá nalezené lidi. Je zhruba pětadvacet metrů vysoký a připomíná pavouka. Pokud selže, vysílá Sběrač Moto-terminátory - připomínají motocykly a jsou schopni dohnat takřka kohokoliv. Tyto famózní stroje jsou inspirované motocykly Ducati, oblíbené značce režiséra. Tato italská motorkářská firma tvůrcům s nadšením vyšla vstříc a při návrzích jim aktivně pomáhala.

Foto terminátor
Autor: blog.wired.com

Pro hlídkování na mořích, jezerech a řekách vytvořil Skynet speciální podvodní terminátory, takzvané Hydroboty. Ti připomínají dvoumetrové hady, kteří nemají oči, ale orientují se prostřednictvím zvuků a vibrací. Mají ostré hlavy, kterými útočí na své oběti. Nejzajímavějším výtvorem Skynetu je ale bezesporu ten, který není tvořen pouze anorganickými materiály: Marcus, který se o tom, že je cyborg, dozvídá v průběhu filmu. Speciální efekty a masky pro Marcuse vytvořil Rosengrant, jehož tým vyvinul několik variant masek a prostetiky pro různé situace, v nichž se Marcus ocitá, včetně kompletního odhalení vnitřní kostry ve chvíli, kdy se dostane do rukou hnutí odporu.

270257:gallery:true:true

Natáčení samotné se potýkalo s problémem, jak divákům představit Ameriku zhruba roku 2018, plnou sluncem vysoušených pustin, zbytků rozpadajících se měst, obydlenou jak lidmi, tak terminátory. Aby navodili patřičnou atmosféru, rozhodli se McG a kameraman Shane Hurlbut pro experimentální natáčecí postupy. „Vzali jsme starou zásobu filmů Kodak a nechali ji na slunci tak dlouho, aby ztratila některé ze svých kvalit,“ vysvětluje McG. „Vyvolávali jsme ho v lázni s vyšším obsahem stříbra, než je pro barevný film obvyklé. A pak jsme to vše ještě posunuli dál při digitálním zpracování získaného materiálu, takže mají záběry zvláštní atmosféru, která ve vás vzbuzuje pocit, že se světem, na který se díváte, není něco tak docela v pořádku, což dokonale vyhovuje atmosféře celého filmu.“270255:gallery:true:true

Štáb při natáčení využíval stávající letadla a zbraně, které měly odpovídat tomu, k čemu by lidstvo v rámci příběhu pravděpodobně získalo přístup. Klíčovým letounem filmu je A-10 Thunderbolt Two. A-10, se kterým létá Blair Williams, je jednou z nejlepších forem vzdušné podpory, kterou hnutí odporu má k dispozici v boji s obřími stroji Skynetu. Kapitánka letectva Jennifer Schoeck, která sama s A-10 létá a pomáhala Moon Bloodgood s přípravou na její roli, poznamenává, že „A-10 je určený do těch nejhorších podmínek - létá nízko a pomalu a poskytuje podporu pěchotě.“