Stavba za zhruba 240 000 korun pořízená díky výtěžku z prodeje 900 kusů kalendáře Vyžlovka a její krás(k)y 2009 zahájila svůj provoz v rámci 1. ročníku festivalu Vyžlovský vodník 09.

Fotogalerie
10 fotografií


Kalendář je nápadem šesti dívek, které založily Komunitní centrum Liščí pětka. Inspirovaly se britsko-americkým filmem Holky z kalendáře, v němž se skupina starších dam rozhodla nafotit akty pro kalendář na dobročinné účely. Také název Liščí pětka má spojitost s filmem, jde o titul fiktivního filmu zmíněného ve snímku Pulp Fiction.

"Když se rozhlédnu, jsem až dojatá, že z toho nápadu je hřiště, festival a má to nějakou vazbu na další lidi," řekla ČTK zástupkyně Liščí pětky Iva Dostálová.

Snímky, na kterých jsou vyžlovské krásky ve věku od 21 do 48 let ztvárněny na pozadí reálií pětisethlavé obce, jsou dílem Olega Homoly, profesionálního fotografa a otce bratrů Matěje a Jana Homoly z kapely Wohnout. Jedna z členek Liščí pětky je navíc jeho snacha.

"Bydlím nedaleko odtud a hřiště určitě někdy využiju," podotkl Matěj Homola.

Kalendář, na jehož obálce je nepřehlédnutelné nahé pozadí jedné z žen vedle zdejší autobusové zastávky, vznikal devět měsíců a setkal se s velkým ohlasem. Ne zcela jednoznačným. Na jednu stranu se velmi dobře prodával, vyvolal však i zlobu některých otců vyfocených dívek. S jednou z nich vystupující pod jménem Borůvka se dokonce také na základě těchto fotografií rozešel její žárlivý přítel. Jiné tvrdí, že jejich známí i rodiny jsou na ně pyšní. Dívkám se dokonce podařilo předat kalendář i prezidentu Václavu Klausovi.

"Už nám potvrdili, že visí u něho v pracovně," uvedla Martina Řepíková, jedna ze zakladatelek Liščí pětky, která má v pronájmu objekt na koupališti, před nímž se nové hřiště nachází. V prostorách vyžlovského koupaliště vzniknou i další sportovní aktivity. Na sportovní účely získala Vyžlovka 300.000 korun dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, nutnou třicetiprocentní spoluúčast uhradí obec ve spolupráci s Komunitním centrem Liščí pětka.

Kalendář Vyžlovka a její krás(k)y byl představen v září loňského roku a hned první den se ho prodalo 150 kusů. Přesvědčit dalších devět vyžlovských žen prý pro Liščí pětku nebylo těžké. Jen dvě oslovené ženy odmítly z obav, že by jejich nahé fotografie mohly být překážkou v jejich pracovní kariéře. Rodilou Vyžlovankou je z 15 vyfotografovaných žen jenom jedna.

V kalendáři jsou k vidění zajímavé nápady, například podprsenka na rybářském prutu nebo odvážné pózování s kytarou na studni. Bylo domluveno, že míra nahoty zůstane na rozhodnutí každé zúčastněné ženy.

"S děvčaty byla práce jako s každým amatérem. Měly své představy, které jsem konfrontoval s mými a dohodli jsme se na konečné podobě," uvedl Homola.